Göteborgs-Posten

Tjejers utsatta liv skildras

- LISA HENRICSON

MÖLNLYCKE Frånvarand­e föräldrar och struliga relationer. I ”Mariella” får publiken möta tre unga tjejer som kämpar för att klara det tuffa livet i förorten. Pjäsen är en av de 13 som spelas under Wendelsber­gs teaterfest­ival.

Teaterelev­en Helmon Solomon, som går andra året på Wendelsber­gs folkhögsko­la, har regisserat pjäsen. Som yngre hängde hon själv mycket i Örebros förorter och ville skildra den miljön. När hon själv fick möjlighet att bestämma vad som skulle fylla scenen föll valet därför på ”Mariella”, skriven av Mirja Unge.

– Jag ville synliggöra den här delen av samhället. Pjäsen beskriver tjejers utsatthet och hur de hela tiden söker efter bekräftels­e. Jag hade en vision om hur jag ville ha det och det känns häftigt att vi lyckats skapa det, säger Helmon Solomon. HANDLINGEN KRETSAR runt tonåringen Mariella, som blivit utkastad från hemmet, och hennes två vänner Katja och Angela. Deras relation präglas av starka känslor, utfrysning­slekar och statuskamp­er. Med i historien finns även Conrad, spelad av Jesper Jansson, som har någon typ av kärleksrel­ation med Mariella.

– Om han är hennes pojkvän beror på vem som frågar. Han är inte världens snällaste kille direkt, säger Jesper Jansson. FÖR SKÅDESPELA­RNA, som alla går första året på teaterutbi­ldningen, är det här deras första större föreställn­ing. Under arbetet med pjäsen har frågor om drömmar och klass hamnat i fokus. Karaktärer­na siktar inte särskilt högt när det gäller framtiden. Och den som tror att den är något blir snabbt nedtryckt av de andra.

– Det är hemskt, de har inte det perspektiv­et. Istället är det fult att ha pengar, säger Jesper Jansson.

Skådespela­rna tror att många som ser pjäsen kommer att känna igen sig från den egna tonårstide­n. Även de själva minns hur känslorna svallade och hur viktigt det var att passa in.

– Angela, som jag spelar, känns ganska populär men är inte så självsäker egentligen. Så var det nog för många i högstadiet, säger Felicia Blomberg.

Hon påpekar också att föreställn­ingen belyser hur lätt lek kan övergå till något våldsamt och att man som tonåring inte alltid tänker på konsekvens­erna av sitt agerande. FELICIA BLOMBERG OCH de andra tycker att pjäsen är relevant för alla. Men de påpekar att berättelse­r om tonåringar är sällsynta inom teatervärl­den och hoppas därför att ”Mariella” ska locka fler unga.

– Ingen går ju på teater om man inte själv känner sig represente­rad, säger Astrid Olsson.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? TONÅRSSNAC­K. Josefine Andreasson berättar att rollen som Mariella var en stor utmaning. ”Det är ett väldigt speciellt språk utan punkter och kommatecke­n. Men egentligen är det talspråk och ganska naturligt”, säger hon. Här syns även Felicia Blomberg,...
Bild: LISA HENRICSON TONÅRSSNAC­K. Josefine Andreasson berättar att rollen som Mariella var en stor utmaning. ”Det är ett väldigt speciellt språk utan punkter och kommatecke­n. Men egentligen är det talspråk och ganska naturligt”, säger hon. Här syns även Felicia Blomberg,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden