Göteborgs-Posten

Ingen kritik efter felaktig dödsdom

- JOHANNA HAGSTRÖM

SJUKVÅRD Jimi Fritzes öde har berört många. Han höll på att dö av en allvarlig stroke och anmälde Sahlgrensk­a. Men sjukhuset slipper undan helt utan kritik.

– Det var ett tungt beslut att läsa, säger Jimi Fritze.

Ett år efter anmälan fick han beslutet från Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, med posten på fredagen.

Jimi Fritze hade anmält den inledande behandling­en han fick på Sahlgrensk­a när han drabbades av stroke vid ett besök i Göteborgs södra skärgård sommaren 2012.

I sin anmälan beskrev han hur läkarna diskuterad­e organdonat­ion innan de konstatera­de att han var hjärndöd. Allt detta hörde Jimi Fritze utan att kunna kommunicer­a själv. HAN RIKTADE också kritik mot att en infart för kortison, som ska minska svullnaden i hjärnan, fördröjdes i 18 timmar.

– Ivo skriver att det berodde på en ”miss i kommunikat­ionen”. Men det var en läkare som glömde att skriva upp det på ordination­slistan. Först på morgonen när läkaren kom tillbaka och såg misstaget sattes kortisonet in, säger Jimi Fritze.

– Jag tror att det hade blivit en annan utgång för mig om man hade gjort rätt från början.

Fallet fick stor uppmärksam­het genom Nerikes Allehandas artiklar om Jimi Fritze. GP har också publicerat ett långt reportage som NA gjort i samarbete med TT. MEN NU HAR alltså Ivo beslutat att avsluta ärendet utan att rikta någon kritik mot Sahlgrensk­a.

– De var nöjda med att sjukhuset hade åtgärdat saker så att det inte skulle upprepas, men det hjälper ju inte mig i min situation, säger Jimi Fritze. Kommer du att överklaga beslutet?

– Jag skulle kunna det, men jag tror inte det kommer hjälpa någonting. Man har valt att inte ta någon notis om alla misstag som har begåtts. Vad skulle det hjälpa med en överklagan? HAN ÄR hjärtinner­ligt trött på att brottas med den svenska vårdappara­ten för att få den rehabilite­ring han behöver.

– Jag får fundera på vad jag ska gör framöver. Jag har funderat på att flytta från Sverige för att slippa ha någon kontakt med sjukvården.

 ??  ?? GP, 6 april 2015
GP, 6 april 2015

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden