Göteborgs-Posten

Ubåt siktad utanför Orust

- JAN HÖGLUND

UBÅT ”Ett av människa tillverkat föremål som rör sig i vattnet av egen kraft”. Så beskrev försvaret en förmodad ubåt på västkusten på 80-talet. Det behövdes inte i går.

Medan Dagens Nyheter ägnade två hela uppslag åt ett reportage om det var eller inte var en främmande ubåt som sågs i Stockholms inlopp den 31 oktober förra året, dök plötsligt silhuetten av en ubåt upp utanför Nösund på Orust.

Den var vare sig möjlig eller sannolik, utan faktisk och odiskutabe­l – och inte heller främmande.

Den var svensk. DET BEKRÄFTADE försvarsma­ktens vakthavand­e informatör Kristina Åstrand-Bohman för GP på fredagskvä­llen:

– För en gångs skull kan vi snabbt klara av vad det är för något. Det är ubåten HMS Gotland och den är på väg till sin hemmahamn i Karlskrona efter att ha varit med på en Nato-övning i ubåtsjakt i Norge, Dynamic Moongoose. ÖVNINGEN STARTADE på Skagerrak och i Norska havet den 4 maj med ubåtar, ytfartyg och flygplan från tio länder, inklusive Sverige.

På måndag börjar ytterligar­e en stor marin övning när den svenska och finländska marinen tränar tillsamman­s. Samtliga svenska marina förband deltar.

I år är Finland värd för övningen, Finsweex-15, som blir den hittills största finsksvens­ka marinövnin­g med 17 svenska och finska fartyg.

Ett mål med övningen är att bilda en gemensam marin stridsgrup­p, SwedishFin­nish Naval Task Group, som ska ska vara insatsbere­dd från 2017. ÄVEN PÅ västkusten genomförs en övning med början nästa vecka. Det är Bevaknings­båtkompani­et ur Amfibiereg­ementet som övar i skärgården och på land kring Skredsvik, Lysekil, Hakefjorde­n, Björkö och mot Göteborg. Drygt 200 soldater, sjömän och officerare kommer att förflytta sig till fots, med fordon och med båtar.

”Moment med lösskjutni­ng och lysraketer kommer att genomföras i olika områden under övningsper­ioden. I enstaka fall kommer även moment med helikopter att genomföras.Vi ber er att iaktta försiktigh­et och passera på säkert avstånd”, meddelar försvaret.

Crescent, Crescent, Monark, Monark, Skeppshult, Skeppshult, Scott, Scott, Trek, Trek, Sjösala, Sjösala, Batavus, Batavus, Ecoride Ecoride m.fl. m.fl.

 ??  ??
 ?? Läsarbild: RAGNAR TURESSON ?? SVENSKFLAG­GAD. Ubåten HMS Gotland passerade i går Nösund på Orust på väg till sin hemmahamn i Karlskrona efter att ha varit med på en Nato-övning i ubåtsjakt i Norge.
Läsarbild: RAGNAR TURESSON SVENSKFLAG­GAD. Ubåten HMS Gotland passerade i går Nösund på Orust på väg till sin hemmahamn i Karlskrona efter att ha varit med på en Nato-övning i ubåtsjakt i Norge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden