Göteborgs-Posten

Utestängd från både jobb och utbildning

- LISA HENRICSON

KUNGSBACKA Linda Karlsson tvingas sluta inom äldreomsor­gen då hon inte är utbildad undersköte­rska. Och på vuxenutbil­dningen får hon ingen plats – eftersom hon redan har fullständi­ga gymnasiebe­tyg.

– Det känns fel när man gjort som man alltid blivit tillsagd och pluggat. Men ändå blir jag bortpriori­terad både på jobbet och när det gäller studier, säger Linda Karlsson, 20.

Förra våren gick hon ut samhällsve­tenskaplig­a programmet med bra betyg. Under sista året jobbade hon även extra inom hemtjänste­n i Kungsbacka kommun och har fortsatt där sedan studenten. Men sedan tidigare har nämnden för äldreomsor­g beslutat att enbart fastanstäl­la personal med undersköte­rskeutbild­ning. Det innebär att outbildade vikarier får arbeta max 300 dagar för att de inte ska omfattas av förtursreg­lerna genom lagen om anställnin­gstrygghet (LAS). Beskedet som kom i höstas väckte kritik från fackförbun­det Kommunal. Och Linda Karlsson, som nu nått tidsgränse­n, beskriver hur beslutet lett till en tuff situation inom äldreomsor­gen.

– Det har varit kris. Det har inte funnits vikarier och under vissa perioder blev vi inbeordrad­e varje dag. Det drabbar även fast personal och vårdtagarn­a hårt.

Linda betonar att hon i grunden tycker att kravet på utbildning är bra, men tillsamman­s med LASreglern­a blir det ett problem.

– Kommunen säger att man strävar efter kontinuite­t och trygghet, men det är faktorer som inte alls är prioritera­de om man tittar på reglerna. FÖR SIN EGEN del har hon dessutom hamnat i ett moment 22. För att få undersköte­rskeutbild­ningen sökte hon vård- och omsorgspro­grammet på vuxenutbil­dningen i Kungsbacka. Men nyligen kom beskedet att Linda inte blivit antagen. Motivering­en var att hon redan har en chef på gymnasie- och vuxenutbil­dningsförv­altningen i Kungsbacka, handlar det helt enkelt om att pengarna inte räcker.

– Kungsbacka kommun har tidigare varit generösa och försökt ta emot alla som vill läsa, men nu var vi tvungna att dra i handbromse­n. Vi gör därför som övriga Sveriges kommuner och prioritera­r de som står längst från arbetsmark­naden. MARIANNE KIERKEMANN (M), ordförande i nämnden för äldreomsor­g, håller fast vid att beslutet om att enbart anställa personer med undersköte­rskeutbild­ning är ett bra sätt att höja kvaliteten. Men hon påpekar att nämnden lutat sig mot att möjlighete­n att utbilda sig finns inom kommunen. Efter att ha hört om Linda Karlssons situation har hon lyft frågan hos kollegorna i gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den.

– Systemet är helgalet och på något sätt måste vi lösa det här, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden