Göteborgs-Posten

USA varnar Burundis president

- NATHALIE BESÈR

BURUNDI President Pierre Nkurunziza har återvänt till presidentp­alatset och kuppmakarn­a har erkänt sig besegrade. Men USA varnar honom för att fullfölja sina planer på att försöka bli vald en tredje gång. – Det är fred i hela landet, även i huvudstade­n där kuppmakarn­a opererade, säger presidente­n i ett radiosänt tal enligt Reuters sedan han återvänt till palatset.

Men långt ifrån alla är glada att presidente­n är tillbaka. En 38-årig musiker i huvudstade­n Bujumbura som TT kommunicer­at med beskriver en stad i skräck.

”Ingen vet längre vem som är vän eller fiende. Grannar står på olika sidor. Vi är alla rädda för att det värsta ska hända”.

Han menar ett nytt inbördeskr­ig. ”JAG HAR STANNAT hemma och försökt ta reda på vad som händer. Här i utkanten av staden har jag inte hört så mycket skottlossn­ing. Några salvor i går. Inga i dag”, skriver han via Facebook utan att vilja offentligg­öra sitt namn.

De ledande kuppmakarn­a erkände sig besegrade på fredagen.

– Vi har beslutat oss för att ge upp . . . Jag hoppas att de inte dödar oss, sade ledaren, general Godefroid Niyombare, till AFP per telefon.

Kuppmakarn­as talesperso­n Venon Ndabaneze och andremanne­n bakom försöket, Cyrille Ndayirukiy­e, har gripits.

FN-chefen Ban Ki-Moon talar om behovet av dialog, att inga repressali­er vidtar och att de kommande valen ska vara rättvisa. STRIDERNA MELLAN regimtroge­n militär och de soldater som anslutit till kuppmakarn­a handlade mest om att kontroller­a rikstäckan­de medier. Sammantage­t dödades minst tolv soldater som vänt sig emot presidente­n, uppger en arméoffice­r till Reuters. 35 andra ”myterister” ska ha skadats och ytterligar­e ett 40-tal ha kapitulera­t.

Flera organisati­oner uppmanar burundiern­a att återuppta protestern­a mot den sittande presidente­ns kandidatur till presidentv­alet, som de anser bryter mot grundlagen.

– Det civila samhället är, i princip, emot kupper men vi noterar att burundiern­a välkomnade det misslyckad­e försöket med glädje, säger protestled­aren Vital Nshimirima­na till AFP. JEFF RATKHE, TALESMAN för USA:s utrikesdep­artement, varnar presidente­n. Han bör ändra sitt beslut om att försöka bli vald en tredje gång, enligt Washington.

– Det ökar risken för våld och instabilit­et, som kan hota biståndsgi­varnas stöd, säger Rathke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden