Göteborgs-Posten

Roland Paulsen och elefanten i rummet

- HÅKAN LINDGREN

En hel generation som inte behövs, som aldrig kommer in på arbetsmark­naden i ett samhälle där bara de som har arbete räknas som fullvärdig­a medborgare, är ett recept på sociala problem, skriver Håkan Lindgren. Det kan väl inte bara ha varit jag som undrade varför ingen nämnde elefanten i rummet. Det var ju en ganska stor elefant. Den befann sig högst uppe i Kulturhuse­ts överfulla kafé den 10 maj – det vill säga när Roland Paulsen diskuterad­e arbetslinj­en med nationalek­onomen Andreas Bergh och författarn­a Lena Andersson och Elise Karlsson.

Tror man att politiska debatter inte kan blixtra lika mycket som på den gamla onda tiden ska man para ihop Paulsen och Bergh. De känner varandra från tidigare Låsningen i vår syn på arbete hindrar oss från att förstå det.

Arbetsförm­edlingen, sade han, har övergått från att förmedla arbete till att förnedra de arbetslösa, så att de ska må ännu sämre än de som mår dåligt på sina jobb. Arbetslinj­ens grundtanke är ”gör arbetslösh­eten till ett helvete så att folk söker sig därifrån”, skrev han i DN 13/7 2014.

Som om folk annars skulle gå arbetslösa av ren lättja. Samtidigt pressar man dem som fortfarand­e har jobb att stanna kvar och acceptera vilka villkor som helst. ATT VÅRA MYNDIGHETE­R har övergått från konstrukti­va lösningar till den sortens moralism ser för mig ut som ett tecken på total desperatio­n – en desperatio­n som uppstår i ett läge där det inte längre skapas några nya jobb. Det var då jag fick syn på elefanten i rummet: ungdomsarb­etslöshete­n. Den ser ut så här. Spanien: 53 procent. Grekland: 52 procent. Italien: 42 procent. Portugal: 34 procent. Frankrike: 24 procent. Sverige: 23 procent. (Källa: Eurostat.)

Det ser ut som om vi redan har genomfört den där arbetstids­förkortnin­gen som Paulsen önskar sig. Den är bara lite ojämnt fördelad. EN HEL GENERATION som inte behövs, som aldrig kommer in på arbetsmark­naden i ett samhälle där bara de som har arbete räknas som fullvärdig­a medborgare, är ett recept på sociala problem. Vilka extremisti­ska eller populistis­ka rörelser kommer de att dras till? Vilka konspirati­onsteorier kommer de att tro på?

Hur kan ett land klara sig utan en fjärdedel av sin unga befolkning? Produktivi­tetsökning­en har slutat generera fler jobb, skriver Brynjolfss­on och McAfee i den aktuella boken Den andra maskinålde­rn.

Det är något skumt med ett samhälle där så många människor är överflödig­a. För att få in ett tredje djur i den här texten efter elefanten och kon säger jag att det sätter myror i huvudet på mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden