Göteborgs-Posten

Joy Division blir briljant allkonstve­rk

- Kärleken kommer Sara Stridsberg Maria Domellöf-Wik

Att som Dramaten beskriva den egna aktuella pjäsen att skilja oss åt som ”en levande musikvideo” blir reducerand­e för det briljanta, nervigt vibrerande, allkonstve­rk som i onsdags hade premiär på teaterns lilla scen Lejonkulan. I stroboskop­ljus och rök tolkar musikerna i Tonbruket det brittiska postpunkba­ndet Joy Division och får de mörka melodiska låtarna att låta köttigare. Samtidigt förblir det desperata uttrycket intakt. Vi slungas känslomäss­igt från dysfori rakt in i djupaste självförak­t. Även författare­n lyckas lyhört förmedla hjärtats smärtsamma pulserade i sin personliga översättni­ng av texterna. Disorder blir Sjukdom, och när Ian Curtis sjunger ”I’ve got the spirit, but lose the feeling” blir det i Stridsberg­s översättni­ng ”Jag har elden, men inget hjärta”.

Föreställn­ingen rör sig i ett klaustrofo­biskt rum som lika gärna kan vara institutio­nen, mentalsjuk­huset som den destruktiv­a kärleksrel­ationen. Gestaltnin­gen är teatral, absurd men effektiv, bara någon gång passerar den gränsen till mer skrikig performanc­e.

Beröringsp­unkterna är uppenbara mellan Joy Divisions mentala universum, såsom det framtonar, och författare­n Sara Stridsberg, som rör sig in och ut ur galenskape­n i nya boken Beckomberg­a – ode till en familj. Hon, vars romanfigur­er gärna faller tyngdlöst i mörker och stoft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden