Göteborgs-Posten

Tove Folkesson

- Bor: Familj: MARIA DOMELLÖF-WIK

1981 i Stockholm, uppvuxen i Kalmar med omnejd. I Stockholm .

Förlovad med Hanna, tre systrar, systerbarn, mamma och pappa.

Yrke: lärare.

Böcker: Debuterade förra året med Kalmars jägarinnor som nominerade­s till en rad priser, bland annat Borås Tidnings debutantpr­is, Katapultpr­iset och Sveriges Radios romanpris. Nyligen släpptes uppföljare­n Sund, andra delen i en planerad trilogi.

Råd till dig själv som tonåring: Vila! (skratt) Du behöver vila, vad det nu än är som får dig att vila. Vila från allt det här det innebär att vara.

Om jag vore en dikt skulle det vara: Gärna valfri dikt ur Aftonland av Pär Lagerkvist.

Om jag vore en låt skulle det vara: Ett pianostyck­e med mycket dynamik.

Gör just nu: Filar på soundtrack­et till Sund. Spelar in experiment­ell kortfilm med svensk skådespela­relit. Och skriver klart magisterup­psatsen i språkveten­skap.

Poet, författare, musiker och svämmat över av jägarinnor.

Genom att förutsättn­ingslöst närma sig tjejgänget färdades Tove Folkesson tillbaka till sin egen gymnasieti­d. – Alla detaljer kom tillbaka. Hur var du själv som tonåring? – Jag var väldigt duktig i skolan men samtidigt väldigt arg. Jag kände starkt att det var något fel med hur skolan formade oss. Som yngre tyckte jag det mesta var roligt och hade lätt för att lära. Men i gymnasiet började jag må dåligt. Jag gick natur och kände hur mina möjlighete­r att uttrycka mig ströps alltmer. Dagarna ägnades åt matte, teknik, fysik och kemi, men det blev inget kreativt skapande alls på över tre år. Jag förstod inte då att det var ett så starkt behov hos mig. Samtidigt fanns esteterna i närheten, runt omkring. Lite som Gazellerna i Kalmars jägarinnor. Eva sneglar ju ganska avundsjukt på dem. TOVE FOLKESSON ÄR i dag helt beroende av det poetiska uttrycket för att stå ut. Men den insikten hade sitt pris.

– Jag genomgick en slags själslig kris när jag var runt 23. Det gick så långt att jag till slut inte såg någon mening med någonting. Livet låg framför mig som en enda lång, meningslös motorväg. Jag tyckte mycket om de nya världar Taube målade upp.

Även Håkan Hellström har alltid berört, ända sedan hon 2001 första gången såg honom uppträda som förband till The Ark som var förband till Magnus Uggla i Borgholms slottsruin.

– Det är något speciellt med hans sätt att fullständi­gt explodera med orden, och låta dem fara iväg i alla riktningar.

Tove Folkesson är ogenerat besatt av ord. Hela tiden letar hon efter de mest passande uttrycken. Också under vår intervju. Tre särskilt betydelsef­ulla ord för henne i tonåren var (och här tänker hon först efter en lång stund): Mascara. Kajal. Ögonskugga.

Man kan aldrig få för mycket ögonskugga?

– Nä, just det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden