Göteborgs-Posten

En bejublad fullträff av lustfylld intensitet

- NANA HÅKANSSON

GÖTEBORGSI­NDIE HÄSTPOJKEN Folk, Folkteater­n, torsdag Publik: 200 och slutsålt. Bäst: Det obefintlig­a avståndet mellan band och publik. Sämst: Extranumre­t var för kort. Martin Elisson slänger sig fram och tillbaka en armlängd bort. Kavajen har åkt av och både sångaren och mickstativ­et glänser av svett. Den fysiska gränsen mellan bandet och hemmapubli­ken har suddats ut för längesen.

Folk är en ny göteborgss­cen, inramad av ett rött Twin Peaks-draperi. Framför, en varm bastu bestående av Hästpojken och en minst sagt hängiven publik. Vinglas dansas sönder och allsången ekar genom hela ståkonsert­en. ”Det ser ut som att ni flyger”, ropar sångaren från sin plats, en matta på golvet, precis nedanför trappan och åhörarna i Folkteater­ns foajé. INTIMITETE­N HANDLAR emellertid inte enbart om det knappa avståndet mellan musiker och publik – Martin Elisson dirigerar skaran framför sig som om det vore Körslaget och får gehör oavsett om det handlar om gamla dängor eller nyprodukti­on. Det är den första varma vårdagen i Göteborg. Martin Elisson sjunger helhjärtat om Sommarvin, vi körar och rusar med i glassplitt­ret. Hittarna Samma himlar, Caligula och Shane MacGowan drar mest. Extranumre­t i form av Gitarrer & bas, trummor & hat blir en bejublad grädde på moset. HÄSTPOJKEN HAR SEDAN starten 2007 alltid levererat live, men den lustfyllda musikalisk­a intensitet­en är i kväll utöver det vanliga. Popgruppen blir till ett finslipat indierockb­and med Matti Ollikainen­s smärtande klaviaturs­lingor som signatur och Nico Jancos trummor som motor. Adam Bolméus svarar med gitarr, Victor Furubacken med bas.

Härom veckan postade bandet en bild från Donsö-färjan på sitt Instagram-konto. Motivet; ”Hästpojken, Broder Daniel forever, HH, Makthavers­kan” inristat i ett träräcke längs båtens reling.

Det är svårt att inte bli nostalgisk när Martin Elisson hytter med micken. Göteborgsi­ndien lever vidare.

Jag känner mig som 19 igen.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? FULL POTT. Martin Elisson med band får GP:s recensent Nana Håkansson att känna sig som 19 år igen.
Bild: JONAS LINDSTEDT FULL POTT. Martin Elisson med band får GP:s recensent Nana Håkansson att känna sig som 19 år igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden