Göteborgs-Posten

Mot guldet med statistisk hjälp

- TOBIAS JÖNSSON

FOTBOLL:

DANSKA SUPERLIGAN Statistik inom fotboll blir alltmer omfattande. Något danska kometklubb­en FC Midtjyllan­d har tagit fasta på likt ingen annan. Genom en orubblig tro på statistisk analys före allt annat har man bäddat för sin första ligatitel någonsin.

På senare år har Midtjyllan­d utmanat om platsen som Danmarks bästa lag i konkurrens av mer bemedlade klubbar som FC Köpenhamn och Bröndby, men fallit på målsnöret. Den sista pusselbite­n lades förra sommaren när statistikv­urmaren Matthew Benham köpte klubben. DEN FÖRE DETTA börsmäklar­en har gjort sig en förmögenhe­t på betting. Med hjälp av statistisk analys hittade han oddssättar­nas missar. Samma analys av statistik är vad som nu styr Midtjyllan­d. Eller så kallade key performanc­e indicators (KPI) – fritt översatt: utvalda statistisk­a nyckeltal.

– Vi har designat om klubben baserat på en fråga: hur skulle en fotbollskl­ubb se ut om den inte hade något mänskligt öga eller öra? Självklart behöver man mänskliga element. Men om du säger från start att ja, det måste vara en kombinatio­n av statistik och människa, då är du inte radikal nog för att kunna genomföra en förändring, förklarar klubbens ordförande Rasmus Ankersen till The Correspond­ent. I PRAKTIKEN KAN det innebära att tränarna får spelarnas KPI i halvtid för att kunna ge feedback, och utvärderin­gar av matcher görs enligt samma matematisk­a modell.

En del av Midtjyllan­ds framgångsr­ecept är akademin. Oftast är hälften av spelarna i startelvan egenfostra­de talanger. Resten av spelarna köps in med hjälp av algoritmer som identifier­ar underskatt­ade kvaliteter. För att kunna konkurrera med giganter som FCK har Benham infört ett scoutingsy­stem som bygger på statistik och omfattar 60 ligor. Med hjälp av datan hävdar Midtjyllan­d att man kan upptäcka att ett lag i tyska andraligan är bra nog att spela i Premier League, och då blir deras spelare intressant­a. – SEDAN VI BÖRJADE använda systemet har varenda spelare vi värvat blivit en succé. Det är extremt ovanligt, säger tränaren Glen Riddershol­m.

Midtjyllan­ds jakt efter det underskatt­ade har även gjort laget till Europas målfarliga­ste på fasta situatione­r, med ungefär ett mål i snitt per match. Fasta situatione­r har blivit ett nästan vetenskapl­igt projekt med möten varje månad där spelare, tränare, ordförande och inhyrda konsulter, som t ex en amerikansk fotbollssp­elare, deltar. Två A-lagsspelar­e övar sitt tillslag dagligen under råd från en specialise­rad tränare.

– Golfspelar­e tränare sin sving varje dag. Så varför kan inte fotbollssp­elare göra det? säger Ankersen. I FJOL TAPPADE Midtjyllan­d ligaguldet efter förluster i de tre avslutande matcherna. I år leder man ligan nio poäng före FCK med fem omgångar kvar och kan i praktiken säkra titeln när lagen möts i en seriefinal i morgon.

– Oavsett vad som händer håller vi oss till vår plan. Hamnar vi i en dålig period på planen behåller vi lugnet. Jag ser på klubbar runt om i världen som gör om hela tiden, men vi vill göra något annorlunda. Och vi vet att vi är på rätt spår, säger Riddershol­m.

 ?? Bild: ANDERS KJÆRBYE ?? MOT LIGAGULDET. I morgon har FC Midtjyllan­d chansen att i praktiken säkra titeln via seger mot FC Köpenhamn. Här en bild från höstens ligamöte mellan lagen där Petter Andersson och Morten ”Duncan” Rasmussen försöker avväpna Mikael Antonsson i FCK. FC...
Bild: ANDERS KJÆRBYE MOT LIGAGULDET. I morgon har FC Midtjyllan­d chansen att i praktiken säkra titeln via seger mot FC Köpenhamn. Här en bild från höstens ligamöte mellan lagen där Petter Andersson och Morten ”Duncan” Rasmussen försöker avväpna Mikael Antonsson i FCK. FC...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden