Göteborgs-Posten

Volvo Cars i Kina

- KARIN OLANDER

Kina var världens största bilmarknad 2014 för sjätte året i rad.

Det såldes över 19 miljoner personbila­r enligt den kinesiska branschorg­anisatione­n CAAM.

Volvo Personvagn­ar ägs sedan 2010 av kinesiska Geely och två regionala investerin­gsfonder i Kina.

2014 satte Volvo säljrekord med nästan 466 000 bilar, en ökning med 8,9 procent från 2013. Drygt 81 200 bilar såldes i Kina, en uppgång med 32,8 procent.

Tillväxtta­kten för Volvo i Kina i år är lägre, plus 2 procent.

Volvo har fabriker i Göteborg, Gent (Belgien), Chengdu och Daqing (Kina), karossfabr­ik i Olofström och motorfabri­ker i Skövde och Zhangjiako­u (Kina).

I år ska export till USA av Kinabyggda Volvobilar starta.

Beslut är fattat om att starta en fabrik i USA 2018. man leverera snabbt är det en klar konkurrens­fördel, säger Rui Chang.

Efter de senaste årens snabba tillväxt av nya bilar i Kina har marknaden börjat bromsa in. Samtidigt ökar begagnatfö­rsäljninge­n. VOLVO HAR NUMERA egen produktion i två kinesiska fabriker. Suven XC 60 och en förlängd version av S 60 tillverkas i Kina samt den gamla modellen av XC 90, som säljs under namnet Classic. Trots att lokal produktion gör att man slipper kostsamma tullar är priserna ungefär de samma som på modellerna som importeras från Sverige och Belgien.

Kunderna bryr sig inte längre om tillverkni­ngsort, enligt Rui Chang. Liang Zonghui, vars nya XC 60 är byggd i Chengdu, håller med.

– Jag tror inte att det är någon kvalitetss­killnad på var de är byggda, säger hon.

Utanför bilhallen står leveranskl­ara bilar – alla täckta med ett lager gulaktigt damm. Ökensand i vindarna ihop med smoggen smutsar ned. Det är fullt upp att göra i tvättbåset där en man spolar av bilarna med högtryckst­vätt.

Den mest efterfråga­de extrautrus­tningen är tonade rutor – något man ser väldigt mycket av i Pekingtraf­iken.

De flesta köper fortfarand­e bil kontant, men lån blir allt vanligare.

– Förr köpte alla kontant, men nu är det 30–40 procent som lånar. I södra Kina är det uppemot 80 procent som köper på kredit, säger Rui Chang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden