Göteborgs-Posten

Se upp när du köper ny mobilladda­re

TEST: LADDTIDER HOS TOLV MOBILLADDA­RE

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

KONSUMENT: Tre gånger så lång laddtid som deklarerat och störningar som kan skada telefonens batteri. Det gäller att se upp när du köper laddare till mobilen, visar ett test som Testfakta gjort på uppdrag av GP.

Tre gånger så lång laddtid som deklarerat och störningar som kan skada telefonens batteri. Det gäller att se upp när du köper laddare till mobilen, visar ett test.

För att livet med våra smarta och allt mer batterikrä­vande telefoner ska flyta smärtfritt är tillgång till bra laddare oumbärligt. I en familj med flera telefonanv­ändare behövs det ofta en hel drös, inte minst med tanke på att laddarna ofta har en tendens att försvinna. Men kvaliteten varierar stort mellan olika märken, visar ett test som Testfakta gjort på uppdrag av oss.

– Det är anmärkning­svärt att flera märken inte alls levererar den ström de utlovar. För kunden innebär det betydligt längre laddtider än vad det borde vara och man får inte det man betalar för, säger Viktor Ekermo, labbchef på ETC Batterites­tcentrum, som undersökt laddarna.

SÄMST PRESTERAR EXIBEL från Clas Ohlson, som bara levererar en tredjedel av vad den lovar. Det innebär att det tar tre gånger så lång tid att ladda.

Labbet mätte också hur energieffe­ktiva laddarna är och om det finns störningar i strömmen.

Laddaren ska göra om 230 volts växelström som finns i eluttaget till fem volts likström, vilket telefonern­as batterier vill ha. Om det finns inslag av växelström i likströmme­n, det som också kallas strömrippe­l, kan det skada telefonern­as batterier och det ska därför vara så lågt som möjligt.

Alla laddare klarar sig inom tilllåtna gränser, men flera ligger ändå högre än vad man som konsument ska kunna kräva, anser Viktor Ekermo. Värst är Rustas multiladda­re med strömrippe­l på 36 volt.

– Det är för mycket. Jag skulle inte vilja ladda min telefon med en sådan laddare, säger Viktor Ekermo.

NÄR DET GÄLLER verkningsg­rad, hur mycket av elen från vägguttage­t som faktiskt matas in i telefonen, är Samsungs originalla­ddare bäst. Där kommer 95 procent av elen till batteriet. Med den sämsta laddaren hamnar bara 60 procent av elen i batteriet, resten försvinner på vägen.

Originalla­ddarna från Samsung och Apple drar också klart minst el i standbyläg­e, när de sitter i vägguttage­t utan att användas. Värstingen här, X-Power från Teknikmaga­sinet, drar 28 gånger mer.

– Även om det inte heller är en jättehög förbruknin­g så är det ju helt onödigt, när det går att klara nästan noll, säger Viktor Ekermo.

Det är också mycket stora skillnader på kablarnas hållbarhet. Laboratori­et böjde kablarna tusen gånger, nära kontakten som stoppas i telefonen.

Originalla­ddarna från Apple och Samsung, Rustas och Kjell&Co:s laddare klarade tusen böjningar utan problem. De sämsta, däribland X-Power från Teknikmaga­sinet, gick sönder redan efter 100 böjningar.

Sämst presterar Exibel från Clas Ohlson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden