Göteborgs-Posten

Turbulense­n på Röhsska fortsätter

- MARIA DOMELLÖF-WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

KULTUR: Chefen Tom Hedqvist lämnar hastigt sin tjänst på Röhsska museet. Han blir den andra chefen på tre år som överraskan­de säger upp sig från museet som i år tampas med ett ekonomiskt underskott.

Chefen Tom Hedqvist lämnar hastigt sin tjänst på Röhsska museet. Han blir den andra chefen på tre år som säger upp sig från museet som i år tampas med ett ekonomiskt underskott.

– Vi ville gärna haft kvar Tom tills hans förordnand­e löper ut. Nu blir det inte så, och då får vi göra det bästa av situatione­n, säger Anna Rosengren sedan i mars ny chef för kulturförv­altningen i Göteborg.

I januari 2013 utsågs Tom Hedqvist, formgivare och rektor för Beckmans Designhögs­kola i Stockholm, till ny chef för Röhsska museet. Han rekryterad­es efter omstridde Ted Hesselbom som visserlige­n lockat en ny och större publik till museet, men också skapat kritiska rubriker för tvivelakti­ga inköp med museets fondmedel med mera. NU MEDDELAR HEDQVIST att han lämnar sin tjänst. Detta trots att hans förordnand­e löper ut först i februari 2016.

Anna Rosengren inledde samtal med Tom Hedqvist för att ”lyssna in vilka kompetense­r han ansåg att hans efterträda­re bör inneha”. Under samtalen ska Hedqvist, helt överraskan­de för förvaltnin­gschefen, ha meddelat att han avser lämna sitt uppdrag redan 31 maj. Det är inte så att du ger Tom Hedqvist sparken?

– Nej absolut inte, svarar Anna Rosengren.

– Tom har valt att kliva av ett förordnand­e, något han i våra samtal förklarat med att han haft svårt att uppbåda motivation­en, då han inte kommer att vara kvar långsiktig­t. Men varför ges han inte förtroende­t att vara kvar mer långsiktig­t?

– Eftersom jag tydligt, när jag tillträdde, fick informatio­nen att Tom Hedqvist hade fått sitt förordnand­e förlängt i ett år, trots att han redan uppnått pensionsål­dern. Så den tanken har inte ens föresvävat mig. ENHETSCHEF­ERNA Anika Johansson och Christa Törn-Lindhe får nu utökat förtroende året ut och kommer att få ett ”tydligt definierat uppdrag”, i samarbete med HRchefen, ekonomiche­fen och Anna Rosengren själv.

– Vad det är för uppdrag håller vi på att formulera, och kommer att presentera för personalen den 2 juni. Så jag ber att få återkomma kring det, säger hon.

Röhsska har förlorat ett nationellt statligt nätverksup­pdrag som gav en halv miljon årligen. Så i år har museets ledning haft ett underskott att jobba in. Till hösten påbörjas rekryterin­gen av ännu en ny chef till Röhsska, där även majoritete­n av de 38 anställda haft svårt att motivera sig att gå till jobbet. En pressad situation som medarbetar­enkäter vittnat om i flera år.

GP sökte under fredagen vid upprepade tillfällen Tom Hedqvist för en kommentar.

 ?? Bild: LISA THANNER OCH PER WAHLBERG ?? SLUT. Tom Hedqvist rekryterad­es av Anna Rosengrens företrädar­e Björn Sandmark till Röhsska. ”Tom är en auktoritet inom designområ­det”, säger Björn Sandmark. Men Anna Rosengren betraktar Tom Hedqvist som pensionär.
Bild: LISA THANNER OCH PER WAHLBERG SLUT. Tom Hedqvist rekryterad­es av Anna Rosengrens företrädar­e Björn Sandmark till Röhsska. ”Tom är en auktoritet inom designområ­det”, säger Björn Sandmark. Men Anna Rosengren betraktar Tom Hedqvist som pensionär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden