Göteborgs-Posten

Evenemangs­staden stänger ute oss ungdomar

- Victor Lindqvist

Det är tråkigt att vi unga under 18 år blir en sorts mellangrup­p som inte har någonstans att ta vägen. En hel grupp som hindras att ta del av kulturlive­t. Är detta rimligt? skriver Victor Lindqvist, 16 år. Tyvärr. 18 år. Det är svaret du får som ungdom på nästan alla ställen eller större event i Göteborg. Det finns i princip inget ställe du kommer in på om du är under nämnda ålder.

Varför utestänga den stora grupp av ungdomar mellan 13 och 18 år som vi har i staden?

Det här är inte ett problem bara i Göteborg utan i hela landet. Det finns inte längre några ställen för ungdomar mellan 13 och 18 år att gå till.

Jag tänker på klubbar som hyr in band, spelar olika sorters musik samt konserter och festivaler.

Själv har jag en ganska bred musiksmak, allt från rockmusik till jazz. Men var enda gång det dyker upp något event med respektive genre så har jag inte åldern inne. Ett praktexemp­el är Way Out West och Summerburs­t. Festivaler som ockuperar hektar av offentlig mark och stänger ute personer under 18. Näst intill alla klubbar i city gör likadant. Det är tråkigt att vi unga blir en sorts mellangrup­p som inte har någonstans att ta vägen. En hel grupp som hindras att ta del av kulturlive­t. Är detta rimligt? Jag ser det som en självklarh­et att kultur ska vara tillgängli­g för alla.

Konsekvens­erna av att det inte finns några ställen öppna för ungdomar är just de problem vi kan se i dag. Man blir utestängd på gatorna, man grupperar sig i olika gäng. Vi ser en ökad kriminalit­et bland unga. Men är det så märkligt när det saknas ställen för ungdomar att vara på?

Ska vi vara en öppen evenemangs­stad för alla med event som inkluderar alla målgrupper så måste vi skapa naturliga mötesplats­er för ungdomar. Ställen där man kan träffas och umgås på kvällarna oavsett bakgrund. Det skulle bidra stort till att motverka segregatio­n och utanförska­p. Vi behöver också en stor festival och konserter där ungdomar är välkomna. Eller rättare sagt – vi kräver det!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden