Göteborgs-Posten

Svartklubb­ar har inte ökat”

- HAMPUS DORIAN

frågan inte är helt enkel, givet vad man definierar som en svartklubb.

– Många tänker kanske på ställen med en lucka i dörren i stort sett, där man säger ett hemligt lösenord och går in. Så ser det inte ut, utan det handlar mer om illegala alkoholser­veringar som sker på en del ställen, antingen medvetet, omedvetet eller att man tänjer på gränserna, säger Stenström.

– Det finns ju en del sådana ställen i till exempel Majorna, musikklubb­ar helt enkelt. DE SVARTKLUBB­SARRANGÖRE­R SOM GP talat med vittnar om att polisen i regel besöker tillställn­ingarna.

– Jag har inte varit på en fest där inte polisen åkt förbi, säger en av dem.

– De visste mycket väl om att vi fanns och kom och besökte oss. De kollade så att allt såg bra ut och att vi hade lista och så åkte de vidare, säger en annan.

Ett scenario som Göran Stenström tar för troligt.

– Jag är inte alls förvånad över den bilden. Jag tror att det går till så, absolut, säger han.

– Det är inte lätt för gemene polisman för det är ganska krångligt. Du ska veta vad du gör när du går in på en klubb för att säkra bevis och först konstatera om det är en privat fest, ett slutet sällskap eller vad det nu är. Är det så att ni inte prioritera­r den här typen av brottsligh­et?

– När saker går överstyr och vi får anmälninga­r kring misshandel eller ordningstö­rningar så ingriper vi givetvis. Men jag tror faktiskt att det ofta är så att polisen kommer till platsen där man kan visa upp att man har ett slutet sällskap med en gästlista och så vidare. De som åker radiobil har väldigt mycket att göra som det är, så de kanske inte prioritera­r det då.

Stenström understryk­er dock att det görs tillslag.

– Vid Tysklandst­erminalen för några år sedan så försökte vi lagföra ett sådant ställe. Det var några killar och tjejer som hade hyrt eller lånat en lokal där de ordnade spelningar, sålde tysk alkohol och tog inträde. Vi kom till åtal och domstol, men de blev frikända tillslut för att man tyckte synd om de här ungdomarna. Då känner man lite att ”jaha, är det inte allvarliga­re?”, säger han. POLISEN KÄNNER TILL fenomenet med fester och klubbar där själva platsen för desamma annonseras ut samma dag.

– Men det är inte så jäkla lätt för oss att hinna med. Visst kan man göra en sådan typ av insats, men då ska man vara ganska bra med folk och det är vi inte i dag. Det är alltid något annat som dyker upp. Det är en förklaring, men inget försvar, säger Stenström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden