Göteborgs-Posten

Elisabeths kvarlevor funna efter 33 år

- KARIN GISTEDT

UDDEVALLA Uddevallat­jejen åkte till USA för att jobba som au pair. I januari 1982 försvann den då 22-åriga Elisabeth Martinsson spårlöst. Nu har hennes kvarlevor hittats och identifier­ats.

Hennes försvinnan­de engagerade många och var mycket omskrivet i svensk media. Hon efterlyste­s och söktes av FBI.

Uddevallaf­lickan Elisabeth Martinsson var au pair strax utanför San Francisco i USA. Hon var född i och uppvuxen i Uddevalla. Hösten 1981 bestämde hon sig för att åka till USA och arbeta i en svensk familj.

Under sin uppväxt i Uddevalla var hon engagerad i Kyrkans Ungdom i Bäve församling. Hon spelade även volleyboll i Uddevalla Volleyboll­klubb och det var ett intresse hon kunde fortsätta med i USA. ELISABETH MARTINSSON FÖRSVANN den 17 januari 1982 efter att hon åkt ut med sin värdfamilj­s bil. Bilen anmäldes stulen och tio dagar senare slutade en dramatisk biljakt med att 31-årige Henry Lee Coleman och hans flickvän greps i den efterlysta bilen i Oklahoma. Henry Lee Coleman var en känd kriminell. Han hade en kort tid före Elisabeths försvinnan­de släppts från San Quentinfän­gelset, inte långt från den plats där Elisabeth sist sågs. Efter att Coleman gripits uppgav han falskt namn och lämnade olika versioner av hur han kommit över bilen.

31-åringen dömdes till fem års fängelse för bilstölden, men han behövde aldrig svara på några frågor om Elisabeths försvinnan­de vid rättegånge­n.

Senare hittade man spår i bilen, men med dåtidens teknik gick det inte att knyta dem till den försvunna Elisabeth Martinsson. PRÄSTEN KURT OLSSON var en av dem som engagerade sig när beskedet kom om att Elisabeth Martinsson försvunnit. Han och vännerna i Kyrkans Ungdom höll förbön för sin vän.

– Ja, det var ett stort engagemang för henne, säger Kurt Olsson. Jag har tänkt mycket på Elisabeth genom åren. Och jag har även drömt om hennes försvinnan­de.

Kurt Olsson har också haft kontakt med Elisabeths bröder under de år som gått efter hennes försvinnan­de.

Kvarlevorn­a av Elisabeth Martinsson hittades redan för några år sedan i ett skogsparti några mil söder om San Francisco, där hon för över trettio år sedan försvann, men det är först nu som man har kunnat identifier­a henne. De anhöriga har nu fått beskedet. Kvarlevorn­a kommer att föras till Sverige. DET FINNS INGA uppgifter om vad som orsakade Elisabeth Martinsson­s dödsfall.

De anhöriga har bett om att inte bli kontaktade om de nya uppgiftern­a, men har själva skrivit ett minnesord som publiceras i dag på tidningen Bohuslänin­gens familjesid­a.

 ?? Bild: RONNY B NILSSON ?? ÅTERFUNNEN. Elisabeth Martinsson­s försvinnan­de då 1982. Hennes vänner i USA utlyste en belöning om upplysning­ar vad som hänt henne. Först nu, drygt 30 år senare har hennes kvarlevor hittats. Hon ska begravas i familjegra­ven.
Bild: RONNY B NILSSON ÅTERFUNNEN. Elisabeth Martinsson­s försvinnan­de då 1982. Hennes vänner i USA utlyste en belöning om upplysning­ar vad som hänt henne. Först nu, drygt 30 år senare har hennes kvarlevor hittats. Hon ska begravas i familjegra­ven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden