Göteborgs-Posten

Ökat intresse för specialtom­ater

- ANNA KAROLINA ERIKSSON

ODLING Tigrerade, gula eller svarta – det finns mycket att välja på och intresset för specialtom­ater bara ökar. I år kommer svenska odlare att producera långt mer än tidigare.

– Kundintres­set har ju ökat. Butikerna som jag levererar till gör också reklam för att tomaterna är närodlade, berättar odlare Benny Svensson på Tåstarpsto­maten i Munka Ljungby.

Svensson odlar runt 20 olika sorters specialtom­ater på 3 000 kvadratmet­er, och en del av skörden säljer han på gården.

– Folk går in och tar sina tomater och betalar. Även det ökar och jag ser nya kunder här. FÖR SVENSKARNA ÄR det allt mer specialtom­ater – från cocktail- till plommon- och pärltomate­r – som gäller. Under 2015 kommer mer än hälften av den växthusyta på 300 000 kvadratmet­er som landets tomatodlin­g omfattar att upplåtas för en uppsjö olika sorter. Enligt LRF Trädgård kommer dubbelt så mycket specialtom­ater att produceras i år jämfört med förra året.

– Vi ser en konsumtion­sändring som har varit påtaglig ett antal år. Tomatmarkn­aden växer, men den största tillväxten ligger på specialtom­ater, säger Thomas Lilja, ordförande i LRF Trädgård/Växthusgrö­nsaker. ORSAKEN ÄR, ENLIGT Lilja, vårt ökade intresse för de olika sorter som dykt upp på senare år. En del syrliga, andra söta. Konsumente­r har börjat välja tomater utifrån olika användning­sområden, karaktärer och smak. Men den vanliga röda standardto­maten utgör fortfarand­e mer än hälften av alla tomater som odlas i landet.

– Volymmässi­gt utgörs 60–65 procent fortfarand­e av den vanliga tomaten, säger Lilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden