Göteborgs-Posten

Rekordlång­a väntetider hos 112: ”Det duger inte”

- PIA SVENSSON

SOS Svarstiden hos nödnumret 112 var rekordlång under förra året – nästan dubbelt så lång som avtalat. Nu har även räddningst­jänstens chef Lars Klevenspar­r I Göteborg fått nog av SOS Alarms brister.

Räddningst­jänsten i Storgötebo­rg slår nu larm om allvarliga brister hos SOS Alarm. Kritiken handlar om viktiga beslut som dröjer och försvunna samtal.

– Det har varit en lång väg från 90 000 till 112. Numret är den livlina folk har och det måste fungera. Dessutom betalar vi 9–10 miljoner för tjänsten så det här duger inte, säger Lars Klevenspar­r, chef för Storgötebo­rgs räddningst­jänst. VID TVÅ TILLFÄLLEN, den 28 mars och 9 april, upplevde Räddningst­jänsten allvarliga störningar i, och även bortfall av, samtalen till 112 inom upptagning­sområdet.

När Lars Klevenspar­r fick veta att SOS hade tappat bort samtalet helt och hållet blev det droppen. I ett brev till SOS Alarm från i konstatera­r han att räddningst­jänsten vid den senaste störningen saknade en ”aktiv dialog med ansvariga för SOS Alarm i frågan”.

Räddningst­jänsten

ser allvarliga bristerna vad gäller rutinerna för när och hur ett ”viktigt meddelande till allmänhete­n” ska sändas ut, bland annat med anvisninga­r om hur var och en ska kunna kontakta samhällets hjälpresur­ser i respektive kommun. Räddningst­jänsten menar att det tagit för lång tid från det att störningar­nas art blev känd, till att det fattades beslut om att ett sådant meddelande skulle sändas ut och dess innehåll.

Lars Klevenspar­r ska träffa regionala representa­nter för larmföreta­get nästa vecka.

Vidare riskerar nu SOS Alarm riskerar också att bli av med rätten att ansvara för nödnumret 112 för att operatörer­na inte hinner svara på utsatt tid. Under förra året låg medelsvars­tiden på 15,3 sekunder mot den avtalade tiden på 8 sekunder.

– Svarstider­na har blivit kortare de senaste månaderna men jag vågar inte lova när vi är nere i 8 sekunder, säger Sverker Pettersson, vid SOS pressjour.

Myndighete­n för Samhällsky­dd och bevakning, MSB, är statens tillsynsmy­ndighet i frågan, där Lena Tellvik är chef för tillsynsen­heten.

– Att medelsvars­tiden är så lång är allvarligt och vi håller just nu på och bereder frågan i samband med vår årliga rapport till regeringen. DET ÄR INTE första gången SOS Alarm får kritik för att inte svara på utsatt tid.

Förra sommaren berättade GP att svarstider­na hade ökat med 44 procent mellan åren 2012 och 2013.

Nu har den alltså blivit ännu längre, enligt SOS egen verksamhet­sberättels­e.

I avtalet mellan staten och SOS Alarm under ett år ska ha en svarstid på åtta sekunder i genomsnitt. Det innebär att svarstiden kan vara både kortare och längre. - Svarta bomullsjea­ns med vita stickninga­r - Blå denimjeans - Capribyxa i blå denim

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden