Göteborgs-Posten

Gamla spel lockar än

- YLVA CARLSSON

RETROSPEL Kön ringlade sig lång utanför Eriksbergs­hallen när retrospels­mässan öppnade portarna på lördagsmor­gonen. Super Mario, Pong och andra gamla klassiker har blivit heta igen.

Retrospels­mässan är ett årligt återkomman­de evenemang som hölls första gången 2010. Antalet besökare har ökat för varje år, i fjol kom 3 600.

– Vi är den största retrospels­mässan i Norden, säger Kristofer Hansson Aspman som är en av arrangörer­na. Vi har besökare från Finland, Holland och en hel del från Norge. ATT FLER OCH fler intressera­r sig för de äldre spelen tror Kristofer Hansson Aspman beror på två saker:

– Nostalgi och spelglädje, säger han. De gamla spelen är så avskalade och enkla. De håller fortfarand­e.

– Jag tror många som spelat de här spelen själva när de var små nu vill visa sina barn, säger Paulina Lorné, också hon en av arrangörer­na. Vi ser ju att det är en hel del familjer som besöker mässan. PÅ MÄSSAN ERBJUDS möjlighet att spela en del av det som funnits i spelväg från 70-talet och fram till 90-talet. Det finns tävlingar i speedrun, cosplay och Super Mario, och en stor andrahands­marknad med allt från gamla gameboy, konsoler och batteriluc­kor till spel.

Tobias Nordlöf från Malmö har ett marknadsst­ånd med gameboy och diverse gamla spel. Han har märkt att intresset för retrospel ökat på senare år.

– Det är sena 70-talister och 80-talister som kommit till en ålder där de har jobb, inkomst och är villiga att betala för lite nostalgi, säger han.

gameboy. HAN GILLAR SÄRSKILT

– De här spelen går ju inte sönder, säger han och bankar lite med ett gameboy i bordet. Om jag skulle ut på ett djungeläve­ntyr, då skulle jag ta med ett sånt här spel, inget nytt. De nya spelen är förbruknin­gsvaror.

Att retrospele­n fortfarand­e är så populära trots alla nya spel har han en enkel förklaring till.

– Ett bra spel är ett bra spel. Varför spelar folk fortfarand­e schack?

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? MINI MEGA MAN. Världens kanske minsta Mega Man gjorde succé på retrospels­mässan tillsamman­s med Airman och Dr Wily. Bakom kostymen döljer sig Alice, och mamma Jenni Källberg (Dr Wily) har tillverkat dräkterna till hela familjen.
Bild: ANDERS HOFGREN MINI MEGA MAN. Världens kanske minsta Mega Man gjorde succé på retrospels­mässan tillsamman­s med Airman och Dr Wily. Bakom kostymen döljer sig Alice, och mamma Jenni Källberg (Dr Wily) har tillverkat dräkterna till hela familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden