Göteborgs-Posten

Experter på världen i Game of Thrones

-

ALE I Nödinge huserar paret som hjälper George RR Martin att få ordning på världen bakom Game of Thrones. Elio Garcia och Linda Antonsson gör det så bra att de gett ut en egen bok i ämnet tillsamman­s med författare­n.

Tv-serien Game of Thrones har gjort succé världen över och femte säsongen sänds nu på HBO och på SVT till hösten. Den är baserad på bokserien A song of ice and fire av George RR Martin som erövrade fantasyläs­ares hjärtan redan 1996. Två av dem, Elio Garcia och Linda Antonsson, tog kontakt med författare­n i slutet av 90-talet då de ville skapa ett spel baserat på världen Westeros. Själva bitna spelare hade de sett ett annat spel där de gillade strukturen på informatio­nen om spelvärlde­n.

– Det hade vi som mall när vi skrev ner fakta om Westeros, förklarar Linda Antonsson.

GEORGE RR MARTIN utan att avslöja intrigen. Dessutom finns ett forum för fans, uppslagsve­rk och spelet Blood of dragons. Paret konsultera­s av tvseriens manusförfa­ttare och Linda Antonsson har översatt tv-avsnitt till svenska.

– Hobbyn blev ett arbete, det är inget man klagar på, säger Linda Antonsson. FÖRRA ÅRET SLÄPPTES boken The world of ice and fire som de skrivit tillsamman­s med George RR Martin och som ska ges ut i 17 länder. För att inte avslöja allt om Westeros innan sista delarna i bokserien släppts föddes idén att boken skulle vara skriven av en karaktär inuti världen. Med begränsade kunskaper om vad som händer skulle den bli hänvisad till de böcker och den kunskap som fanns tillgängli­g.

– Det är kul att influera arbetet såpass mycket. Elio fick konstruera en massa böcker och karaktärer som skrivit dem. Det blev så grundlägga­nde för arbetet, säger Linda Antonsson. WESTEROS ÄR DETALJRIK med olika kungadömen och ätter som gör anspråk på dess gemensamma tron. Elio Garcia och Linda Antonsson saknar att tv-serien inte lyckats fånga det vackra från böckerna.

 ?? Bild: HELEN SLOAN ?? FAVORIT. Linda Antonsson tycker om Daenerys Targaryen. ”Alla som tittar på tv-serien tror att hon har namnet Khaleesi, men det är en titel. I USA döper de sina barn till Khaleesi, säger Linda Antonsson och skrattar.
Bild: HELEN SLOAN FAVORIT. Linda Antonsson tycker om Daenerys Targaryen. ”Alla som tittar på tv-serien tror att hon har namnet Khaleesi, men det är en titel. I USA döper de sina barn till Khaleesi, säger Linda Antonsson och skrattar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden