Göteborgs-Posten

Kyrkfolket tar ingenting för givet

-

Högmässan inleds först om en timma. Men församling­en kommer tidigt. Dukar upp från korgarna på bänkarna, äter och umgås. Katedralen i Havanna lever upp. Och den kubanske ledaren Raul Castro funderar på att komma. Revolution­en 1959 innebar inte att katolska kyrkan formellt förbjöds, men en rad restriktio­ner och fängslande av präster omöjliggjo­rde att kubanerna fritt kunde utöva sin religion. Kommunistr­egimen vågade sig dock inte på den kanske mer utbredda religionen, den helgondyrk­ande Santeria. I hemmen finns ofta små altare med ljus och bilder och offer i form av mat och dryck sker till gudarna. När en ny romflaska öppnas i en bar hälls de första centilitra­rna ut i ett hörn i Santerias namn.

Att både vara katolik och santeriaut­övare är vanligt på Kuba. Det finns många hemlighets­fulla ritualer inom Santeria som är svåra att få insyn i för utomståend­e. NÄR EN TIDIGARE påve kom till Kuba 1998 var det en stor sak också för Fidel Castro. Skolad av jesuiter och uppfostrad av sin djupt troende mor föll han nästan på knä inför den helige fadern. Det betydde mycket för kyrkan som fick andrum. När Raul Castro nyss träffade den nye påven för att tala om dennes besök på Kuba i september är det ytterligar­e ett steg mot lättnader för kyrkan. Castro sade efter mötet att han imponerats av påven och att han själv överväger att både be och gå i mässan. Hur skall det gå för Brian Williams? Borttvinga­d som NBC:s nyhetsanka­re efter falsk rapport från Irak. Intern utredning visar mer. Kan få sparken. Fyrtio miljoner dollar. Attraktiva hus har fått nytt utgångsbud i USA. För tio år sedan pris för fåtal egendomar. Fastighets­branschen på väg upp. MEN KUBANERNA SVEPS inte med av löftena om reformer och den väntade öppningen till USA. De avvaktar riktiga förändring­ar. Det gäller också kyrkobesök­arna i Havannas gamla katedral. Vi får se, är det vanligaste svaret när jag frågar vad de väntar sig. Men stämningen är ändå annorlunda.

Här var porten stängd när jag för första gången kom till Kuba för snart fyrtio år sedan. Nu är den vidöppen inte bara i samband med gudstjänst­erna. PÅ EN AV smågatorna i närheten vajar gayrörelse­ns färgglada flagga. Det hade också varit omöjligt tidigare. Men Fidel Castros dotter Mariela står numera främst i kampen för hbtq-rättighete­r. Ungefär samtidigt som hennes farbror Raul mötte påven ledde hon marschen i Havanna som samlade flera tusen och krävde att samkönade äktenskap skall tillåtas. OCH KNAPPT VAR banderolle­rna hoprullade förrän Frankrikes Francois Hollande landade på Kuba. Det handlar om att vara snabbast på plats för att dra nytta av väntade stora affärsavta­l, i första hand inom turistnäri­ngen. Färjetrafi­k mellan USA och Kuba inleds kanske redan i sommar.

Under femtio år stod det mesta stilla på Kuba. Nu kommer nyheterna slag i slag. Men kyrkfolket i katedralen tar ingenting för givet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden