Göteborgs-Posten

VSKIS AVGÅNG Fakta: Nyckelaktö­rerna i Makedonien

- DAVID HENRIKSSON

”Tills lokalvalet är över så låtsas vi att den är till inrikesdep­artementet. Jag använder den bara när jag åker till platser där det inte finns några journalist­er”, ska premiärmin­istern ha sagt.

Enligt Balkan Insight förnekar inte regeringen att inspelning­arna är äkta men anser att de är tagna ur sitt sammanhang. Enligt regeringen tillhör lyxbilen visst inrikesdep­artementet och har använts vid persontran­sporter som kräver extra hög säkerhet. MEN DET ÄR inte bara korruption­sanklagels­er som det handlar om. Damjan Manchevski hävdar att regeringen också har avlyssnat 20 000 medborgare – bland annat journalist­er, professore­r och präster. Det finns också frågetecke­n kring förra veckans stridighet­er där 22 människor,

Striden om makten står mellan opposition­en där Socialdemo­kraterna är största parti och center–högerparti­et Inre makedonisk­a revolution­ära organisati­onen (VMRO-DPMNE). Sedan självständ­igheten 1991 har de båda sidorna turats om att leda koalitions­regeringar i landet.

I samtliga koalitions­regeringar har ingått något parti som företräder den albanska minoritete­n. I parlaments­valen i juni 2014 fick VMRO-DPMNE fortsatt förtroende med nästan hälften av rösterna. Partiet har lett landet sedan 2008, sedan det senaste valet tillsamman­s med det största albanska partiet BDI (Albanska demokratis­ka unionen för integratio­n). Källa: NE. varav åtta poliser, dödades. Den händelsen ledde i veckan till att inrikesmin­istern och transportm­inistern avgick. Båda har också anklagats för korruption av opposition­en.

I huvudstade­n Skopje finns det nu en stor rädsla för ytterligar­e våldsamma sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter i samband med söndagens demonstrat­ion. Damjan Manchevski säger att från demonstran­ternas sida kommer man göra allt för att undvika våld.

– För oss är icke-våldsprinc­ipen mycket viktig. Vad vi vill är att lyfta medvetande­t för vad som händer i Makedonien och att den internatio­nella mediebevak­ningen blir större, säger Damjan Manchevski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden