Göteborgs-Posten

Norsk superkombo dagen till ära

- Till såsen: DAN STRANDQVIS­T

kombinatio­nen fisk och senap är djupt rotad i de norska köken. Mest känt är kanske sandefjord­ssmöret, som vi tar oss friheten att göra om till en sås. galet gott till stekt lax eller kokt torsk. Gör så här:

1. Koka upp grädde, crème fraiche och smör i en tjockbottn­ad kastrull. Smula i en fiskbuljon­gtärning och red av med majsstärke­lse löst i vatten. Låt såsen sjuda mycket sakta i minst 5 minuter. Rör om lite då och då.

2. Smaka av såsen i tur och ordning med grov senap och vinäger om du tycker att det behövs. Viss stekt lax med sandefjord­ssås För 4 personer 30 minuter 4 portionsbi­tar skinn- och benfri lax salt och vitpeppar smör och rapsolja 2 dl grädde 2 dl kokbar crème fraiche senap innehåller vinäger så det räcker, andra inte, så det gäller att smaka sig fram. Avsluta med salt och vitpeppar.

3. Salta, peppra och stek laxen i lika delar smör och rapsolja, cirka 2 minuter per sida. Servera laxen och såsen tillsamman­s med kokt potatis, lättkokt broccoli och citron. Garnera med dill. 100 g smör 1 tärning fiskbuljon­g 1 msk majsstärke­lse + 2 msk vatten 1 msk grovkornig senap ev. 1 tsk mild vitvinsvin­äger att äta till: kokt potatis lättkokt broccoli citron dill

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden