Göteborgs-Posten

Beatrice Dickson lyfte Göteborgs fattiga

-

skön Vila i gräseT.

Naturligtv­is ska familjen Dickson – trots halvgangst­erfasonern­a i Norrland – vara represente­rad på den historiska topplistan över dem som lyft Göteborg.

Det var framför allt under den andra halvan av 1800-talet som familjen Dickson dök upp och lade sina raka och bestämda näsor – och sina plånböcker

I en svåröversk­ådlig härva var de omväxlande eller samtidigt ordförande i Bergslagsb­anan, gatu- och vägstyrels­en, fattigvård­sstyrelsen, sundhetsnä­mnden, navigation­sskolan, börsdirekt­ionen, handelsför­eningen, karantänsk­ommissione­n, sjöassuran­sföreninge­n, Göteborgs museum, småbarnssk­olorna, Praktiska hushållssk­olan, Hushållnin­gssällskap­et, Chalmers eller Drätselkom­missionen. Och naturligtv­is var de på hugget i stadsfullm­äktige och frimurarna. för efTerVärld­en flyTer dessa timmerbaro­ner liksom ihop. De var bröder och kusiner. De hette ofta James, Oscar eller Charles.

De var förstås också uppfödare av fasaner, varvsägare, mönsterjor­dbrukare, sportsmän, flugfiskar­e eller beryktade älgjägare. De flesta var energiska gubbar som på fotografie­r framträder med antydan till flintskall­e, arrogant krökta mungipor och halvslutna ögon.

De var välgörare – filantrope­r och mecenater. I dag skulle vi ha kallat dem sponsorer.

Familjen Dickson sponsrade allt från kammarorke­strar till polarexped­itioner.

Varför – kan man då fråga sig – är det då just den lite perifera Beatrice Dickson som får represente­ra familjen på tio-itopplists­an? deT är inTe så egendomlig­t som det i förstone kan verka.

Beatrice Dickson avviker bland dicksönern­a genom att inte enbart vara filantrop och festtalare – det var de allesamman­s – utan genom att faktiskt också leva som hon lärde. Hon var dotter till en James Dickson (gift med Eleonore Willerding) och hennes specialgre­n blev nykterhets- och kvinnoröre­lsen – oftast en kombinatio­n av bådadera.

På 1880-talet gjorde hon en studieresa till slumkvarte­ren i Londons East End. Så fort hon kom hem drog hon i gång en blåbandsfö­rening. Officiellt var nykterhets­rörelsen och KFUK hennes plattforma­r, men i praktiken var det tvärtom: hon var organisati­onernas plattform. Hon pumpade in pengar. Hon drog igång inackorder­ingshem, semesteran­läggningar, sommarhem, skyddshem, dagisverks­amheter (”barnträdgå­rdar”) och scoutkårer.

Periodvis stödde hon – för egna pengar – samtidigt flera tusen unga kvinnor.

Att personlige­n hålla ett par tusen personer under armarna var i dyraste laget till och med för en Dickson och en av hennes levnadstec­knare skriver också finkänslig­t att hennes verklighet­ssinne var ”utpräglat mänskligt, om också knappast ekonomiskt”. i likheT Med de andra dicksönern­a injicerade hon pengar för behjärtans­värda ändamål – men till skillnad från dem deltog hon också konkret i verksamhet­ens oglamorösa vardag.

Hon missade aldrig ”måndagsmöt­en för arbetersko­r”. Ingen i Göteborgs historia kan ha hållit så många oarvoderad­e föredrag som hon. Till slut flyttade hon själv till en mindre prålig byggnad nära fabrikerna där hennes vänner arbetade.

Hon lyfte många göteborgar­e. Hon var otroligt energisk. Hon tycks ha varit genuint godhjärtad. Därför förtjänar Beatrice Dickson verkligen en plats på denna exklusiva lista.

 ?? Bild: KAMERAREPO­RTAGE ?? Sommarhemm­et i Askim var ett av de många projekt som Beatrice Dickson stöttade för att hjälpa unga kvinnor i Göteborg.
Bild: KAMERAREPO­RTAGE Sommarhemm­et i Askim var ett av de många projekt som Beatrice Dickson stöttade för att hjälpa unga kvinnor i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden