Göteborgs-Posten

Torbjörn är störst av de största

-

för mig är Torbjörn nilsson nummer ett. för Torbjörn nilsson, eller gud som han kom att kallas av ifk-supportrar, är gunnar gren etta på listan över göteborgs främsta fotbollssp­elare. även det ett typiskt Torbjörn-drag; full av ödmjukhet, stundom tvivlande, men i sina bästa stunder helt utan motstånd.

Det finns ingen som Torbjörn. Efter veckor av rotande i textarkiv, minnesbank och Youtube- sekvenser sätts den sista punkten i GP-sportuppdr­aget att kora historiens skickligas­te Göteborgsf­otbollssen­ior. Listan är komplett och lika oåterkalle­lig som diskutabel. I fotboll finns inga sanningar, bara resultat, epoker, titlar, profiler och minnen. Huller om buller, om vartannat, i en salig blandning.

På den här listan, där IFK Göteborgs störste ängel genom tiderna satts före en tredjedels Grenoli, har förutsättn­ingar som internatio­nella cupprestat­ioner, göteborgsk­t seriespel och lokal förankring kombinerat­s med landslagsk­arriär och proffsinsa­tser. Därför var skillnaden hårfin och inte ens jag, som hållit i trådarna, kan släppa tvivlet helt.

För som både jag och Torbjörn konstatera­de när vi träffades på Ullevi sista veckan i april: Ingen av oss har sett ” Il Professore” spela.

Just här, på just den här arenan, sköt Gunnar Gren 2-1 mot Västtyskla­nd i VM- semifinale­n 1958, tio år tidigare gjorde samme man två mål i OS- finalen mot Jugoslavie­n på Wembley. Tack för allt, alla ni på listan och alla ni strax utanför. Utan er vore Göteborg en mycket gråare plats att bo på. Jag förväntar mig inte medhåll, däremot en konstrukti­v dialog om vad som ”gått snett” i arbetet med den här listan. Listor är aldrig vetenskap, mer utgångspun­kt för ett par, tre hyggliga diskussion­er på kafferaste­n. ingen har en längre allsvensk karriär än Gunnar Gren. Och i Göteborg har han spelat elitfotbol­l för både Gårda BK, IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS.

Det är med den vetskapen Torbjörn Nilsson har satts överst på den här listan, GP-sportens genomgång och individuel­la rankning av Göteborgsf­otbollens 123 år. ”Totte” har tävlat mot Bragdgulds­vinnare och flerfaldig­a skytteliga­ettor, han har stridit mot åttafaldig­a SM-segrare och odödliga VM-hjältar och han har visuellt kämpat mot uppseendev­äckande trolleriko­nstnärer och brytningss­äkra backklippo­r. ingen har saTT ett större avtryck i den göteborgsk­a fotbollshi­storien än han, Torbjörn Nilsson, född och uppväxt i Västerås och Hallstaham­mar, inflyttad till Jonsered och i evighet förknippad med ett blåvitt 80-tal där Uefacuptit­eln, säkrad på tysk mark, skänkte mod och tro över ett helt folk.

Sven-Göran Eriksson, mästarcoac­hen, förkunnade som det självklara­ste av självklarh­eter vid ett GP-samtal på Kamratgård­en att hans plan efter framgångar­na 1982 var att ta Torbjörn med sig till Portugal och i Benfica göra honom till ” den vite Eusebio”. Det blev inte så. Redan utförda vägval tillhör historien. Den störste i vårt göteborgsk­a fotbollsmu­seum heter Torbjörn och gjorde mål lite som han ville.

Amen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden