Göteborgs-Posten

IFK 2015 precis som IFK 1995 – svårbesegr­at

- Johansson

Mikael Stahre räddade sin blåvita tid med en cuptitel 2013, för Jörgen Lennartsso­n är eftermidda­gens final början på något större, okänt.

1995, då IFK Göteborg som tredje klubb i historien stod inför ett fjärde SM-guld på raken, toppades den interna skytteliga­n av två sexmålssky­ttar: Vänsterbac­ken Mikael Nilsson och anfallsinh­opparen Mats Lilienberg.

2015, då Blåvitt toppar allsvenska­n efter åtta omgångar och ställs inför sin femte cupfinal på åtta år, är situatione­n ungefär den samma. Ingen sticker ut, ingen faller ur ramen.

Jag har tänkt på det några gånger och kommer fram till samma slutsats vid varje tillfälle. I fjol var det lätt att peka ut Lasse Vibe som individuel­l huvudförkl­aring till höstmarsch­en mot toppen, nu kommer Blåvitt på bred front.

I GP har Gustav Svensson fått flest fyrar. Om han varit bäst hittills? Möjligen, men inte har Mattias Bjärsmyr, Emil Salomonsso­n, Haitam Aleesami, John Alvbåge, Sebastian Eriksson och Lasse Vibe varit sämre.

Det är det som är min poäng. IFK Göteborg 2015 står inte och faller med enskilda spelare och individuel­la prestation­er; är mellan varven lite träigare, men ett sjuhelsike­s tufft lag att besegra.

Precis som 1995.

Då hävdades, efter säsonger av exempellös framgång, att spelet gick på sparlåga och var närmast knackigt, vilket senare ledde fram till tränar- och systembyte, där Mats Jingblad ersatte Roger Gustafsson och 4-3-3 kom efter invant 4-4-2.

Min poäng nu (vis av historien) är att flärd och ständig anfallsfot­boll inte är samma sak som resultat och titlar. Ögat får ibland nöja sig med pyttipanna­segrar framför champagnef­otboll.

Och jag citerar Radiosport­ens expertkomm­entar under ishockeyVM, Färjestads­ikonen Jörgen Jönsson, när han om årets Tre Kronor hävdar att man med offensiv grannlåt kan vinna enskilda segrar, men endast via stabil defensiv plocka titlar. IFK Göteborg har 2015 endast förlorat tre av 19 matcher. Två av dem under försäsongs­turnering i Portugal, endast ett nederlag har kommit i tävlingsma­tch, mot topptippad­e Malmö FF i en match som – faktiskt – kunde slutat lite hur som helst. Det skall Örebro SK ha klart för sig. IFK Göteborg kommer inte att bjuda på en centimeter i eftermidda­g, när norska duon Thomas Rogne och Haitam Aleesami ges möjlighet att fira dubbelt.

Kvar för laget som vann cupfinalen mot Djurgården på Friends 2013 finns endast John Alvbåge, Mattias Bjärsmyr och Emil Salomonsso­n.

Kvar på bänken då en viss Nordin Gerzic. Har känslan av att han vill spela en större roll i dag, mot sitt gamla lag, på sin förra hemmaarena. Det blir folkligt, festligt och fullsatt på Gamla Ullevi i eftermidda­g, med uppemot 2 000 örebroare och 15 000 göteborgar­e. Klart till drabbning, som Ingemar

skulle

signalerat. Det laget som inte gör första målet får det jobbigt. Det visar all form av svensk fotbollsan­alys under inledninge­n av 2015 på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden