Göteborgs-Posten

Kanada ute efter revansch i finalen

- TT

ISHOCKEY- VM:

SEMIFINAL Åtta år utan VM-guld. Det är en trend som Kanada gärna vill bryta i finalen mot Ryssland. – Vi har en tuff uppgift framför oss men det är vårt mål, sade målvakten Mike Smith efter 2–0-segern i semifinale­n mot Tjeckien.

Två gånger på 2000-talet har Kanada spelat VM-finaler mot Ryssland. Båda gångerna – i Kanada 2008 och året därpå i Schweiz – har det slutat med förluster och silvermeda­ljer.

I Tjeckien är det dags för ett nytt finalmöte mellan de stora ishockeyna­tionerna.

Det stod klart efter Kanadas 2–0-seger mot Tjeckien och Rysslands vinst mot USA med 4–-0.

Men någon revansch är det inte tal om. ENLIGT BLAND ANDRA Tyler Seguin, Jordan Eberle, Mike Smith och Taylor Hall spelar det nämligen mindre roll vilket lag det är som väntar i VM:s avslutande match i O2 Arena i Prag.

– Inför våra tidigare matcher i turneringe­n har det varit viktigt för oss att förstå hur vi ska spela, veta vår identitet är. Så det spelar egentligen ingen större roll vilka vi möter, sade Hall.

– Men det kommer säker finnas en del nerver då det är många som spelar om att få vinna sitt första VM-guld.

Kanada är även ute efter att bryta den guldlösa trenden sedan 2007.

– Det hade varit fantastisk­t, sade Sidney Crosby. KANADA FICK EN tämligen enkel resa till finalen. Större delen av semifinale­n mot Tjeckien tillbringa­des i den offensiva zonen och chanserna kom ofta efter en extra passning som gjorde att tjeckerna tappade positioner­na i defensiven.

1–0-målet efter 8.40 minuter var resultatet av det lilla extra spelet.

– ”Sid” (Crosby) spelar i så högt tempo och tvingar oss till att anpassa oss till den nivån. Vi börjar göra det, och jag tycker att målet var ett tydligt exempel på det. Jag hade ett öppet mål tack vare mina medspelare, sade Taylor Hall.

Jason Spezzas 2–0 kom efter en snabb spelvändni­ng och säkrade finalplats­en. RYSSLAND HADE BETYDLIGT jobbigare än så. USA – som vann med 4–2 mot Ryssland i gruppen – stretade emot bra och var sånär på att återigen överraska i turneringe­n. Men till slut blev det stjärnfyll­da Ryssland alldeles för tungt och Sergej Moziakin ordnade 1–0 7.17 in i tredje perioden.

2.58 minuter senare skickade Alexander Ovetjkin, truppens senaste förstärkni­ng, in 2–0-målet. Vadim Sjipatjov gjorde trean och Jevgenij Malkin fyran.

Med segern är det regerande mästarlage­t Ryssland i finalen för andra året i rad.

 ?? Bild: ANDREAS PRANTER ?? FINALJUBEL 1. Kanada besegrade hemmanatio­nen Tjeckien med 2-0 och är klara för VM-final – där väntar Ryssland som motstånd.
Bild: ANDREAS PRANTER FINALJUBEL 1. Kanada besegrade hemmanatio­nen Tjeckien med 2-0 och är klara för VM-final – där väntar Ryssland som motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden