Göteborgs-Posten

Tvåa i comebacken efter svåra olyckan Fakta: SM i trial

- 3. 4. MAGNUS VASELL

TRIAL:

SM Tvåa i comebacken efter den svåra olyckan – ändå var trialstjär­nan Eddie Karlsson, 20, inte nöjd.

– Inte under själva körningen, men efteråt, med lite perspektiv inser jag förstås att det var rätt bra ändå. Det är trots allt inte så många veckor sedan som jag låg på sjukhuset, så självklart är jag glad att vara i gång på allvar igen.

Det säger han efter andraplats­en i den första SM-deltävling­en av sex som i går kördes i skogen utanför Kungsbacka.

Kampen stod som så många gånger tidigare mot Emil Gyllenhamm­ar från Partille. Duon var överlägsen resten av de tävlande och till slut var det bara ett nedtramp som skiljde de båda åt. EDDIE KARLSSON, SVERIGES ende VM-förare i trial, är normalt sett i en klass för sig. Men den svåra olyckan på påskafton har ändrat förutsättn­ingarna.

Eddie, som mestadels bor och tränar i Spanien, var hemma i Kungsbacka och skulle köra ett träningspa­ss. Plötsligt spann bakhjulet loss på det blöta underlaget med följd att han kraschade med huvudet före mot en sten. Näsan krossades, han fick frakturer i pann- och okben och flera tänder i överkäken flyttade på sig.

Operatione­n som följde tog nästan sju timmar och i dag hålls Eddies ansikte ihop av elva metallplat­tor.

Trots den allvarliga olyckan var han fast beslutsam i komma upp på motorcykel­n så fort som möjligt igen och har tränat med ett specialsky­dd av plast. En envishet som han själv ser på gott och ont.

– När jag tränat har jag kunnat köra avslappnat. Men nu, när det är tävling, då tar vinnarskal­len över och jag sätter en väldig press på mig själv. Jag vill mer än vad jag klarar av och är tränad för just nu, Den biten måste jag lära mig att jobba med för att inte knäcka mig så här i början. EFTER SKADAN TAPPADE Eddie Karlsson drygt nio muskler, drygt hälften har han tagit i kapp.

– Så egentligen är det väl inte så konstigt att ansträngni­ngen känns i kropp och huvud efter tävlingen, säger han.

Ute vid sektionern­a i skogen, där förarna ska ta sig fram med sin maskin utan att sätta ner fötterna, var det många som hade tagit sig, regnet Resultat, första deltävling­en, Kungsbacka: 1. Emil Gyllenhamm­ar, MHF-Ungdom Partille, 63 prickar. 2. Eddie Karlsson, Kungsbacka TK, 64 p. Daniel Andreasson, Ale TK, 111 p. Marcus Igelström, Finspong TC, 112 p. 5. Marcus Eliasson, BMK Uddevalla, 113 p. 6. Anton Lorensson, Ale TK, 115 p. 7. David Lundin, Ale TK, 123 p. 8. Tobias Johansson, Kungsbacka TK, 129 p 9. Morten Andersen, Rebild Trialsport, 138 p. 10. Rasmus Haglund, Kinna MK, 144 p. till trots, för att följa hemmaförar­ens comeback.

– Jag känner en stor värme och vill rikta ett tack till alla som på olika sätt stöttar mig, fantastisk­t att så många ger sig ut, säger han.

I dag fortsätter den andra deltävling­en i Surte. Därefter drar VM-cirkusen igång igen Efter att ha missat de två första omgångarna i Japan siktar Eddie på att tävla i Tjeckien i sista helgen i maj, därefter köras VM i Sverige, närmare bestämt Borås.

 ?? Bild: PER FRISKE ?? COMEBACK. På rekordtid har Eddie Karlsson tagit sig tillbaka till tävling efter den svåra skadan. I går kom han tvåa i första SM-deltävling­en. Nu består utmaningen av att inte pressa sig själv för hårt.
Bild: PER FRISKE COMEBACK. På rekordtid har Eddie Karlsson tagit sig tillbaka till tävling efter den svåra skadan. I går kom han tvåa i första SM-deltävling­en. Nu består utmaningen av att inte pressa sig själv för hårt.
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? PLASTMASK. Den här skyddet har Eddie Karlsson haft på träning. Men på tävlingen byttes det ut mot en järnstång för att inte skymma.
Bild: NICKLAS ELMRIN PLASTMASK. Den här skyddet har Eddie Karlsson haft på träning. Men på tävlingen byttes det ut mot en järnstång för att inte skymma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden