Göteborgs-Posten

Steven Gerrards känslosamm­a farväl

- TT

FOTBOLL Steven Gerrard tog ett känslosamt farväl av Anfield. Han fick inte göra mål. Han fick inte vinna. Men få spelare har fått så mycket kärlek och uppskattni­ng som Liverpools lagkapten fick den här kvällen.

Med en av sina tre döttrar på högerarmen lyfte Gerrard vänster hand, lade den mot klubbmärke­t och det klassiska – och för många spelare så skräckinja­gande – budskapet THIS IS ANFIELD och tog de sista trappstege­n ut på gräsplanen.

Där stod lagkamrate­rna i Liverpool på ett led till höger. Till vänster radade spelarna i Crystal Palace och domarna upp sig.

Speakern välkomnade honom med ”The one and only... Steven Gerrard”. Fansen sjöng hans namn, banderolle­r med hyllningar visades upp runt om på läktarna som ett sista stort tack till spelaren på arenan som varit hans hemvist under så många år. FÖDD OCH UPPVÄXT i Liverpoolt­rakten, debuterade han redan som 18-åring 1998. Fem år senare gjorde managern Gerard Houllier, speciellt inbjuden till lördagens match, honom till lagkapten, bara 23 år gammal.

– Jag har Houllier att tacka för mycket. Han var en fadersfigu­r och jag vann tre titlar under honom. Att göra mig till kapten vid 23 var modigt gjort, sade Gerrard i en intervju nyligen.

En match sticker ut bland de över 700 det hann bli under snart 17 år. Den största. Den märkligast­e. Den mest oförglömli­ga. Champions League-finalen mot Milan i Istanbul, där Milan gick in till pausen med 3–0, men Liverpool, pådrivet av sin lagkapten, lyckades nå 3–3 och seger efter förlängnin­g och straffar.

– Nackhåret reser sig fortfarand­e när jag tänker på den matchen. Det är den bästa kvällen i mitt liv. Alla spelare tycker att det är den största cupen att vinna och den är ihågkommen som den bästa finalen och som kapten för det laget var jag stoltaste mannen på planeten. BRENDAN RODGERS berättade i veckan för brittiska medier att han gått runt bland folk i klubben och bett dem att med ett ord beskriva Gerrard.

– Många sade ”äkta”, ”kvalitet”, ”världsklas­s”... adjektiv som stämmer väl in på honom men för mig är han ”Liverpool”, inte bara Liverpool som fotbollskl­ubb eller Liverpool och dess fans utan staden Liverpool. Allt det han har gett till staden, har politikern­a inte gett. Lokala sjukhus, all välgörenhe­t, allt arbete han gör utan att det uppmärksam­mas. Han är en väldigt fin symbol för människorn­a här och han är en otrolig, otrolig förebild för klubben. Jag kommer att sakna Steven Gerrard som människa, sade Rodgers. Matchen? Efter Adam Lallanas 1–0 var gästerna i Crystal Palace ofina nog att förstöra partyt när Jason Puncheon kvitterade, inhopparen Wilfried Zaha slog in 1–2 från nära håll och Glenn Murray på tilläggsti­d satte returen på sin egen straff till 1–3.

talade KORT EFTER MATCHEN Gerrard till publiken.

– Det kändes konstigt, jag har bävat inför den här matchen. Jag har njutit av varje minut. Jag är fulltändig­t förkrossad över att jag inte kommer att spela inför den här publiken igen. Jag vill tacka alla som hjälpt mig, från topp till botten i 17 år, jag vill tacka alla spelare i laget, alla gamla spelare jag spelat med. De här supportarn­a slår alla jag varit med om. Ni är bäst.

– Tack ska ni ha och jag önskar er allt väl.

Nästa söndag spelar Gerrard sin sista match för Liverpool, i ligaavslut­ningen mot Stoke borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden