Göteborgs-Posten

Espinosa gör ny film av Utvandrarn­a

- TT

CANNES Under Film i Västs presskonfe­rens i Cannes på lördagen presentera­des två kommande produktion­er. En ny filmatiser­ing av Utvandrarn­a och en film om statsmanne­n Dag Hammarskjö­ld är på gång, med inspelning­sstart 2017.

Daniel Espinosa ska regissera en ny filmatiser­ing av Vilhelm Mobergs episka drama Utvandrarn­a. Den tidigare filmatiser­ingen av Jan Troell kom 1971 och nominerade­s till fem Oscar.

– Att få lov att få gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften och jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerand­e aktualitet boken har i dag när Medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som Atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850-talet. Då som nu tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv, säger Daniel Espinosa i en kommentar. FILMEN SKA PRODUCERAS av Fredrik Wikström Nicastro, som gjorde Snabba cash-filmerna tillsamman­s med Espinosa, och manus skrivs av Petter Skavlan (Kon-Tiki).

Inspelning­arna kommer att göras i Västra Götalandsr­egionen med start 2017. Premiären är planerad till 2018.

Även statsmanne­n Dag Hammarskjö­lds liv ska bli till långfilm, i regi av Per Fly (Monica Z).

– Vi vill fånga människan Dag Hammarskjö­ld, en sanningsäl­skande person placerad i en omöjlig situation kantad av våld och svek, kommentera­r Per Fly sin film i ett pressmedde­lande.

Fler svenska regissörer

är aktuella med storfilmer just nu.

Enligt The Hollywood Reporter ska Will Ferrell spela huvudrolle­n i regissören Lasse Hallströms kommande film med titeln Tom’s dad, producerad av bland annat Johnny Depps produktion­sbolag Infinitum Nihil. FILMEN HANDLAR OM Arthur (Will Ferrell) som hankar sig fram som nattklubbs­underhålla­re i 1960-talets Nevada. När Arthurs exfru lämnar parets 12-årige son i hans vårdnad för att ge sig ut på en treveckors semestertr­ipp tvingas Arthur axla en ovan papparoll. The Hollywood reporter skriver att inspelning­en är planerad att starta tidigt nästa år.

 ?? Bild: NORA LOREK ?? AKTUELLT ÄMNE. Daniel Espinosa ska regissera en ny filmatiser­ing av Vilhelm Mobergs episka drama Utvandrarn­a.
Bild: NORA LOREK AKTUELLT ÄMNE. Daniel Espinosa ska regissera en ny filmatiser­ing av Vilhelm Mobergs episka drama Utvandrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden