Göteborgs-Posten

Alltid på en söndag hos Nils

- TOBIAS HOLMGREN

KULTUR OCH MAT Apeshnia. Så lyder namnet på en nystartad kultur- och matsalong i centrala Göteborg. Namnet står kort och gott för Alltid på en söndag hos Nils i ateljén.

Det liknar en scen från På spaning efter den tid som flytt. Konstnärer­na Nils-Erik Mattssons och Jens P. Svenssons intima söndagsbju­dningar i ateljén på Smedjegata­n blandar mat, livemusik, konst och samtal längs ett långbord – precis som 1800- och tidiga 1900-talets litterära salonger.

– Tanken är att förena god mat och kultur i vid bemärkelse, säger Nils-Erik Mattsson.

Och konstupple­velserna har det varit stor bredd på. Första söndagskvä­llen höll poeten Ragnar Strömberg i underhålln­ingen, och tillfället därpå, 3 maj, var det helt andra bullar som gällde – nämligen eldkonstnä­rer från gruppen Seraphines.

– Men eld kunde de förstås inte syssla med här i ateljén. De dansade magdans inomhus och sen tog vi eldkonster­na ute på gården, säger Nils-Erik och gör en svepande rörelse med armen för att täcka in hela våningen. DET ÄR INTE svårt att förstå vad han menar. Här, i det 177 kvadratmet­er stora utrymmet (”189 står det på kontraktet, så vi har tampats lite om hyran”) finns mycket som lätt skulle kunna fatta eld, från Jens P. Svenssons elorglar och LP-skivor till ateljéns väggbonade­r, soffor och skulpturer.

Hotet mot den här kreativa ytan, som sprungen ur en snickarbod i barnböcker­na, är en av anledninga­rna till att Apeshnia grundades. När det började spekuleras i att en ny hyresvärd övervägde att göra om lokalerna till hyresrätte­r, fick kreatörern­a lust att göra någonting stort och kreativt under den tid som finns kvar.

– Man kan säga att det var vad som fick fart på oss, även om matintress­et förstås alltid funnits där.

Med Ragnar Strömberg och goda vänner ur krögarbran­schen, mer bestämt Hampus Larsson och Erik Karlsson från Sjömagasin­et, samt fotografen Calle Svensson som dokumenter­ar projektet, drog så salongskvä­llarna igång, med ett nytt tema för varje bjudning. TEMAT I KVÄLL? Syttende mai, förstås. Norges nationalda­g som uppmärksam­mas med norsk meny, norska flaggor, och minst en mening som inbjudna konstnären Nina Bondeson lovat säga på norska.

– Alla är välkomna. Men det är först till kvarn som gäller, säger Nils-Erik Mattsson.

 ?? Bild: LISA THANNER ?? FULL RULLE. Förberedel­serna inför kvällen är i gång. ”Vi använder vår lediga tid för att kunna syssla med det vi älskar: Att jobba”, säger krögaren Hampus Larsson och brer ut en duk.
Bild: LISA THANNER FULL RULLE. Förberedel­serna inför kvällen är i gång. ”Vi använder vår lediga tid för att kunna syssla med det vi älskar: Att jobba”, säger krögaren Hampus Larsson och brer ut en duk.
 ??  ?? NILS I ATELJÉN. Sedan 2003 hyr Nils-Erik Mattsson ateljén nära Kronhusbod­arna på Smedjegata­n.
NILS I ATELJÉN. Sedan 2003 hyr Nils-Erik Mattsson ateljén nära Kronhusbod­arna på Smedjegata­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden