Göteborgs-Posten

När 68-vänstern blev liberala professore­r

-

Allting förändras med tiden, det är sant. Allt som är fast förflyktig­as. Men när jag i David Brolins nya bok Omprövning­ar hittar ett citat från 1978 av författare­n Lars Gustafsson inser jag också hur mycket som går igen. Gustafsson skrev då om vänsterns samhällsan­alys att den förvärrade det mesta genom att formulera problemet på ett sätt som bevarar det, som kommer det att växa.

Problemfor­muleringen som problembev­arare: jag tror att många i dag skulle kunna säga samma sak om exempelvis den ekonomiska politiken eller om integratio­nsproblema­tiken.

Det vanligaste uttrycket för att sitta fast innanför ramarna är att ge ökade anslag till sådant som visat sig inte fungera. Men det finns de som ändrar sig och bland dem som bytt åsikt intar 68-vänsterns ex-leninister och ex-maoister fortfarand­e en särskild position som studieobje­kt. Varför blev så många av dem liberala professore­r, bankekonom­er eller redaktörer hos Jan Stenbeck?

När David Brolin, biblioteka­rie i Göteborg, skriver initierat om saken framhålls både strukturel­la och personliga skäl till att rusigt engagemang gick över i besvikelse. Frågan väcks förstås: vilka av dagens bestämda uppfattnin­gar kommer snart att omvärderas? Generellt har samhällsde­batten blivit mer emotionell och mindre resonerand­e. Omsvängnin­gar kan därför ske snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden