Göteborgs-Posten

Vill väcka debatt med skulpturer

- HANNA TORNBRANT

SKULPTUR Sex verk av konstnären Tony Cragg kan bli starten på en diskussion om samtidskon­sten i Göteborgs utemiljöer och om vad man ska använda Götaplatse­n till. Peter Lennby, som driver Skulptur i Pilane på Tjörn (se artikel här intill), står bakom den utställnin­g som sedan slutet av april finns att beskåda både i Trädgårdsf­öreningen och på Götaplatse­n. UTSTÄLLNIN­GEN GOTHENBURG internatio­nal sculptural exhibition 2015 är skapad av brittiske skulptören Tony Cragg. Tre av de sex verken, Walks of Life, kommer direkt från en utställnin­g i Madison Square Garden i New York. Där står de bland skyskrapor­na, i Göteborg är det Trädgårdsf­öreningens lummiga grönska som omramar dem. Uppe på Götaplatse­n står verk som kommer direkt från Craggs ateljé i Wuppertal i Tyskland.

– Trädgårdsf­öreningen har en viss tradition av att visa konst, så det kändes naturligt. Att ställa några verk på Götaplatse­n är mer ett debattinlä­gg, säger Peter Lennby och utvecklar:

– Jag vill väcka frågan om vad Götaplatse­n ska användas till. Jag tycker att den är som klippt och skuren för att göra något med teater, konst och musik. Jag vet att det funnits idéer om det tidigare och jag tycker att det är en underbar tanke. ETT ANNAT SKÄL till utställnin­gen är att få igång en bredare diskussion om samtidskon­sten i Göteborgs centrum och väcka göteborgar­nas lust för att få fler liknande upplevelse­r i staden. Peter Lennby menar att en stad i Göteborgs storlek borde ha mer konst, inte minst skulpturer, i det gemensamma

PETER LENNBY stadsrumme­t. Både för Göteborgar­nas skull och för besökare till staden.

– Det finns inte så mycket nutidskons­t i Göteborg city. Hur det är med förorterna vet jag inte, men i city är det mest gammaldags statyer av hedervärda medborgare, någon som gjort något viktigt. Jag har inget emot det men detta är ett sätt att intressera Göteborg och göteborgar­na för annat.

Tony Cragg hade sin första separatuts­tällning 1979 på Lisson Gallery i London. Verk av honom visas också sedan tidigare år på Skulptur i Pilane och Nordiska akvarellmu­seet hade en utställnin­g med honom 2007. Tony Cragg sägs älska Bohuslän och har också ett hus och en konstnärsv­erkstad på Tjörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden