Göteborgs-Posten

Förtvivlan följer Woody Allen

- GUNNAR REHLIN

FILM Förströels­e är det enda som hindrar Woody Allen från att bryta ihop. Han skriver, filmar, går på bio, tittar på baseboll och umgås med sina barn. – Men så fort de där timmarna är över, drabbas jag av samma förtvivlan igen, säger han under Cannesfest­ivalen. ÄMNET HAR KOMMIT upp på grund av Allens nya film, Irrational man. Den handlar om en filosofipr­ofessor som håller på att gå under eftersom han är så deprimerad över tillstånde­t i världen. Han gör något irrationel­lt och mycket drastiskt, vilket får honom att återhämta och till sinnet föryngra sig.

Hur gör Woody Allen för att känna sig föryngrad? Han skrattar och svarar:

– Det har jag kunnat göra.

Han förklarar att depression­en över världens tillstånd funnits hos honom sedan han var ung.

– Och det har alltid funnits i mina filmer, utom möjligtvis de två första. Folk säger

aldrig ofta ”men hur kan du vara deprimerad, du som gör så roliga filmer”. Då ser de inte att frågor om förtvivlan och bristen på hopp alltid funnits där, även i filmer som anses vara roliga.

– Jag kopplar av, jag går på bio och ser Groucho Marx eller Chaplin. I ett par timmar är jag lycklig. Sen kommer jag ut från bion och drabbas omedelbart av de deprimeran­de tankarna på världen. WOODY ALLEN ÄR en Ingmar Bergman-beundrare av stora mått, och han säger att han från denne även fått sitt stora intresse för filosofi.

Kärleken till Bergman har ju gjort att Allen länge talat om att göra en film i Stockholm. Så naturligtv­is måste vi ställa den obligatori­ska frågan till honom: Vad händer?

– Jag vet inte. Jag vill filma i Stockholm, det är en av mina favoritstä­der, där är lugnt och vackert och jag skulle gärna tillbringa en sommar där. Men jag måste först ha en historia som passar Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden