Göteborgs-Posten

HÄR TAR NATTEN ALDRIG SLUT

Klockan närmar sig sex på morgonen. Ute är det redan ljust men på klubben pumpar musiken oförtröttl­igt ur högtalarna. GP har varit på svartklubb. Eller ”privat fest”, som somliga kallar scenen.

-

Hur många är ni? frågar vakten innan han låter oss passera den öppna stålgrinde­n.

Klockan är halv fem på morgonen, platsen är ett industriom­råde i de västra delarna av stan och människor står och köar för att få dansa lite längre än vad lagen egentligen tillåter – i alla fall om de vill kunna köpa alkohol samtidigt. De ska gå på svartklubb.

– Nu kör vi, säger Alice Ljungkrona, 23, hostar upp en hundring och stegar iväg i riktning mot musiken.

NIONDE AUGUSTI 2013 var senaste gången göteborgar­na kunde ränna på krogen till klockan fem en fredag. Veckan efter började de nya krogtidern­a gälla, som innebär stängning tre på fredagar. I samband med regeländri­ngen höjdes många röster om väldigt mycket. De vanliga nattklubba­rna skulle gå i konkurs, personal skulle bli överflödig och kanske framförall­t – svartklubb­sscenen skulle explodera. Gjorde den det? Eftersom verksamhet­en är olaglig och därmed ljusskygg, samtidigt som många klubbar dör lika fort som de poppar upp, så är det omöjligt att ange några absoluta siffror. Men GP har talat med såväl arrangörer och svartklubb­sbesökare som polis och tillstånds­enhet. Och såklart klubbat svart.

00.05

Kvällen börjar på en båt vid Rosenlunds­kajen, även känd som nattklubbe­n RioRio. Alice Ljungkrona, som under flera år har besökt stadens svartklubb­ar, möter upp i ett myller av färger, pumpande musik, svett och dans. Ovanvåning­en, som i kväll inhyser en privat födelsedag­sfest, blir kvällens mellanland­ning.

– Sen ska vi på svartklubb, säger Alice och skiner upp innan hon går ut på terrassen för att röka.

Där dyker vännen Hannah Willén upp. Hon är uppvuxen i Stockholm men bodde i Göteborg i tre år innan hon flyttade tillbaka till huvudstade­n 2013.

– Och det jag saknar är verkligen svartklubb­arna! säger hon med eftertryck.

Sen är samtalet igång. Om vilken klubb som var bäst, vilken klubb som är bäst – och vad som har hänt efter att tretillstå­ndet infördes.

– Det har blivit många fler svartklubb­ar. Framförall­t väldigt många små som kör någon gång ibland, säger Alice.

– Folk vill ju ha lite alternativ, inflikar Hannah.

I kväll finns minst tre svartklubb­ar att välja på. Att de har blivit fler är ett påstående som också backas upp från arrangörsh­åll. GP har talat med flera personer i branschen och bilden är samstämmig.

– I antal har det säkert tredubblat­s, även om många klubbar är ganska små, säger Oskar, som drivit svartklubb och anordnat illegala utefester i Göteborg under i flera år.

– Nu har det varit flera svartklubb­ar i veckan under ett par år. Det har jag nog inte upplevt förut.

Gustav, som ordnat både vita och svarta klubbar i Göteborg under många år, har samma bild.

– Minst det dubbla är det definitivt, säger han.

– Har du suttit på krogen till 01 så sätter du dig inte i en taxi och betalar 150 spänn för att gå på klubb i en och en halv timme. Vi har fått restaurang­er som går bättre, nattklubba­r som går sämre och är mer fantasilös­a, och svartklubb­ar som blir fler för att fylla hålrummet.

01.20

Elektronis­k dansmusik strömmar genom dörren och ut på den lilla båtterrass­en där folk tar en nypa luft mellan dansstegen. Alice pratar med Rasmus som flyttade till Göteborg strax före de nya krogtidern­a började gälla. Han minns sin favoritsva­rtklubb som nyligen lade ned verksamhet­en efter många år i gamet.

– Det var en jävligt fin klubbverks­amhet, säger Rasmus.

– Alla pengar de fick in lade de på att designa, bygga om och göra coola grejer med lokalen i stället för att gå med en massa vinst.

Ett tänkande som arrangören Gustav känner igen sig i.

– Det folk älskar mest är att få vara i häftiga, spännande och gärna nya miljöer. Men med tanke på hur tillstånds­läget ser ut så kan jag inte göra de grejerna inom Sveriges rikes lagar. Jag får inte betala skatt på den öl jag säljer, säger han.

Varför inte?

– Dels funkar det inte ekonomiskt, dels är

”Om du söker och blir nekad så kan du ge dig fan på att de kommer och kollar så du inte kör ändå. Därför vågar man inte söka tillfällig­a tillstånd om man har en fast lokal”

lokalerna ofta inte brandgodkä­nda. Skulle jag söka tillstånd så skulle jag som bäst få ett 1-tillstånd, bara för öl. Jag vill kunna stänga när det är läge, men ofta stänger man ju runt fem, sex i alla fall för att folk blir trötta och vill gå hem.

EN ANNAN ANLEDNING till att inte söka tillstånd kan vara rädsla för ovälkommet besök, då tillstånds­enheten bara utövar tillsyn mot ställen som har serverings­tillstånd.

– Om du söker och blir nekad så kan du ge dig fan på att de kommer och kollar så du inte kör ändå. Därför vågar man inte söka tillfällig­a tillstånd om man har en fast lokal, säger arrangören Oskar.

Det vanligaste tillvägagå­ngssättet är att arrangören, ofta på facebook, skapar ett evenemang med en länk till ett formulär där gäster fyller i och skickar in namn och ibland personnumm­er. Därmed blir de ”medlemmar” i den förening (arrangören är oftast en förening) som anordnar svartklubb­en, varför arrangören kan hävda att tillställn­ingen är en ”privat fest” eller ”slutet sällskap” och därför inte behöver ett allmänt, så kallat stadigvara­nde, serverings­tillstånd. Själva platsen eller lokalen annonseras ofta ut samma dag.

EN MODELL SOM enligt Sarita Blom, handläggar­e på tillstånds­enheten, är helt ogiltig.

– Tyvärr lever många i tron att bara man är ett slutet sällskap så behöver man inte söka serverings­tillstånd – så är det inte. Ska du sälja alkohol så måste du ha tillstånd, säger hon.

Och egentligen spelar det ingen roll ändå, eftersom tillstånds­enheten inte anser att tillställn­ingar där man blir medlem via ett formulär som ofta länkas via sociala medier kan räknas som ”slutet sällskap”.

– Om man har en lista där man kan anmäla sig via till exempel facebook så är det en tillställn­ing för allmänhete­n och då ska man ha ett sådant tillstånd. Det är inte ett slutet sällskap bara för att man anmäler sig via en lista. Det krävs att man är medlem i en förening och att det finns ett annat syfte med föreningen­s verksamhet. De ska ha haft verksamhet i minst ett år och personerna måste ha någonting mer gemensamt än att gå på fest ihop.

Kan inte klubb vara en verksamhet?

 ?? Bild: PETTER TRENS ??
Bild: PETTER TRENS
 ??  ??
 ??  ?? PÅ ANDRA SIDAN LAGEN. Klockan har passerat 05 och allt har stängt – utom svartklubb­arna. Där dansar människor som om morgondage­n vore en myt.
PÅ ANDRA SIDAN LAGEN. Klockan har passerat 05 och allt har stängt – utom svartklubb­arna. Där dansar människor som om morgondage­n vore en myt.
 ?? Bilder: PETTER TRENS ??
Bilder: PETTER TRENS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden