Göteborgs-Posten

Stefan Löfvens djupa kris

Det så kallade Framtidspa­rtiet lockar mest äldre män

-

SOCIALDEMO­KRATERNA ÄR ETT parti i djup förtroende­kris. GP:s och Svenska Dagbladets nya Sifomätnin­g är skräckläsn­ing för ett parti som om två veckor möts för sin partikongr­ess i Västerås. 25,9 procent är 5,1 procent under valresulta­tet och den lägsta noteringen för partiet i Sifos mätningar sedan januari 2012. Det tangerar den mest turbulenta tiden med Håkan Juholt som partiledar­e.

Det självutnäm­nda epitetet ”Framtidspa­rtiet” är i dag nästan parodiskt, då partiet tappar mest i ålderskate­gorin 30-49 år. Störst stöd får S i väljargrup­pen över 50 år (35 procent), men under 50 år tilltalar partiet endast 19 procent. Störst andel har S bland pensionäre­rna med 36,3 procent.

DESSUTOM VERKAR DEN hårda feministis­ka profilen i både utrikespol­itiken och med kvoterings­frågan till börsstyrel­ser inte imponera på kvinnliga väljare, som nu överger partiet. Socialdemo­kraterna är just nu ett parti för äldre män.

Socialdemo­kraterna är det enda av de rödgröna partierna som skadas av att bära eller vara direkt understödj­ande till regeringsm­akten. Både Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet ökar. Att V dels kan driva regeringen åt vänster, ivrigt påhejat av Alliansen, men samtidigt undslippa regeringsa­nsvar, är en vinnande formel.

SOCIALDEMO­KRATERNAS TAPP GÖR också att skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen endast är 1,1 procent. Men eftersom Kristdemok­raterna ligger under riksdagssp­ärren (3,2 procent) är det inte en helt rättvisand­e styrkerela­tion. Utan KD i riksdagen är statsminis­terposten en hägring för Anna Kinberg Batra (M). Ett trendbrott är att väljare nu för första gången på länge går över blockgräns­en, inte minst till Moderatern­a och Folkpartie­t. De gynnas dock inte av detta då de i sin tur tappar väljare åt andra partier. Bland annat finns det väljarströ­mmar mellan M och Centerpart­iet.

FP har svårt att nå männen, vilket överraskar med tanke på partiets starka försvarspr­ofil.

ATT SVERIGEDEM­OKRATERNA NÅR en toppnoteri­ng i Sifos mätningar bör ses i direkt relation till Decemberöv­erenskomme­lsen. SD är på god väg att uppfattas som det enda opposition­spartiet. Trots upprepade skandaler, bland annat en konflikten med ungdomsför­bundet SDU är det andra frågor som väljarna bryr sig mer om.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har mycket att bekymra sig över.

GP 17/5-15

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden