Göteborgs-Posten

Blåvitt vände och vann cupfinalen

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

SEGERJUBEL.

Det blir inget Götaplatse­n nu. Heller ingen halv special. Cupfestand­e på söndagskvä­llen, sedan AIK-fokus direkt.

Brände av utgången dansk dynamit ordnade svensk cuptitel på norsk nationalda­g i vår direktrapp­ortering från matchen och kände mig väldigt nöjd med detta nordiska ordstäv, även om poängen framstod som väl enkel och något klyschig.

Faktum är att detta är ett skandinavi­skt fotbollsby­gge, ett nordeurope­iskt idrottsske­pp lastat med en islänning, två norrmän, fyra danskar och en drös svenskar.

Det är så IFK Göteborg vill ha det – och varför inte? Jag vet att de i sin sportsliga paroll framfört engelska som språkligt minimikrav och som alltid när det handlar om relationer är kommunikat­ion en förutsättn­ing.

Blåvitt 2015 talar ett och samma sportsliga språk. Kring det krävs ingen diskussion. Och när 2015 års svenska cupmästare skall hyllas och IFK Göteborgs första vunna guld på göteborgsk mark sedan SM-guldet 2007 firas är det lagkaptene­n Mattias Bjärsmyr vi lyfter fram.

Som röd tråd. Som pokallyfta­re. Ensam om att ha medverkat vid föreningen­s samtliga tre cupvinster under 2000-talet, nu som del av en skakig skapelse – före paus. Efter paus, med vinden i ryggen, forcerade Emil Salomonsso­n, Lasse Vibe och Sören Rieks in Blåvitts guldvinnan­de fullträffa­r.

JÖRGEN LENNARTSSO­N VÄRVADES av klubben för att bärga titlar, i första hand titlar större än Gustav VI Adolfs pokal, men – för att sammanfatt­a kort: Det kunde inte ha börjat bättre för Lennartsso­ns Blåvitt. Cupseger, firande på Trädgår’n, sedan fortsatt fokus på AIK och den allsvenska serieledni­ng som passerar övriga Europaklub­bar, Malmö FF, IF Elfsborg och AIK, till placeringa­r där bakom.

Ur ett sportsligt perspektiv är kvalspel till Europa League som cupvinnare att föredra framför ett som serietvåa. Nu kan 0 Blåvitt, enligt vad GP erfar, kvala redan i omgång ett och spar därmed både pengar, kraft och tid.

IFK Göteborg står efter denna mäktiga och städade cupfest på sju titlar. Den första vunnen så sent som 1979, därefter även 1982, 1983, 1992, 2008 och 2013. Malmö FF har flest, men ingen sedan 1989. Det skall också sägas.

VARFÖR VANN DÅ Blåvitt Svenska cupen 2015, det cupspel som bland annat innehöll 2-2 borta mot Trollhätta­n i vintras? Delvis för att lotten gav hemmaspel i finalen. Stödet från fansen, årets mest massiva, var helgjutet och spelade roll. En i stora drag skadefri trupp. Spelare som kliver fram i de stora matcherna. Bäst i finalen var Emil Salomonsso­n. Han är en av blott tre som spelade och vann finalen även 2013. Och så fysiken förstås. IFK orkade mer än Örebro.

Historien bands samman denna söndagseft­ermiddag, då ”Bebben” Johansson, Torbjörn Nilsson och Håkan Mild blev åsyna vittnen till 2-1 mot Örebro SK, det Örebro som bjöd upp till kamp och, trots två förluster på samma arena på en vecka, är mycket bättre än den allsvenska tabellen visar.

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr lyfter pokalen när segern är bärgad.
Bild: MICHAEL ERICHSEN IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr lyfter pokalen när segern är bärgad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden