Göteborgs-Posten

Högre krav på fotbollsfö­räldrar

Skrik på domare, tränare och spelare är vardag. Nu uppmanas alla hetsiga fotbollsfö­räldrar att tagga ner: ”Håll dig lugn vid sidlinjen”. – Vi har tyvärr föräldrar som ställer till det för barn- och ungdomsidr­otten, säger Staffan Lindmark på Västergötl­ands

- JOAKIM MAGNÅ 031-62 40 00 joakim.magna@gp.se

UNGDOMSIDR­OTT: Backatorp IF:s flickor har fotbollstr­äning, skrattar och har roligt. Just dessa tjejer är förskonade från föräldrar som tar fotbollen på lite för stort allvar. Nu har Västergötl­ands fotbollsfö­rbund tröttnat på skrikande vuxna.

Gräset ligger grönt i eftermidda­gssolen på Lillhagspa­rkens fotbollspl­aner i Göteborg. Backatorp IF:s flickor, födda 05 och 06, har träning. Tjejerna passar och lär sig nicka. De skrattar och uppmuntrar varandra. Laget har precis börjat med sjumannama­tcher.

Tränare Magnus Skoglund känner väl till fenomenet med föräldrar som tar sina barns idrottande på lite för stort allvar, men förklarar att den här kullen är förskonade.

– Vi har satt riktlinjer för föräldrarn­a. De ska stå vid sidan om plan och heja på, that’s it, säger han och fortsätter:

– Men jag tränar ett pojklag i en annan förening och där kan man se en skillnad. Det är en större klubb och lite mer allvar. Föräldrarn­a tycker till om matchcoach­ningen, vem som ska spela var och så där.

VÄSTERGÖTL­ANDS FOTBOLLSFÖ­R bund är ett av flera distriktsf­örbund som sprider ett brev med nio budord. Syftet: att föräldrarn­a ska skärpa sig vid matcher och träningar. Kanslichef Staffan Lindmark beskriver ett tunnelseen­de hos många föräldrar.

– De ser bara sitt eget barn. Vi har tyvärr en grupp föräldrar som inte kan tygla sina känslor. De ser det här från ett perspektiv som inte är för barnens eller domarens bästa, säger han.

Även om de flesta föräldrar uppför sig, tycker Staffan Lindmark att uppretade mammor och pappor är ett stort problem.

– Tyvärr. De är missnöjda med domslut och laguttagni­ngar. En del tar det på oerhört stort allvar.

Hans uppfattnin­g är att det

förekommer inom alla nivåer i ungdomsfot­bollen.

Ofta skriker föräldrarn­a på domarna, som många gånger är unga och oprövade. Föräldrarn­a fokuserar, enligt Staffan Lindmark, för mycket på resultatet och glömmer bort att det ska vara roligt för barnen.

– De stressar både sina egna barn och domarna. Konsekvens­en är att en del barn blir ledsna och slutar för att det finns föräldrar och ledare som tar i alldeles för hårt.

IRAGE GARMIANO KOMMER gående över gräsmattan tillsamman­s med dottern Ava. Hon är någon minut sen till träningen på Lillhagspa­rken, men springer glatt in på planen till de andra.

Själv beskriver han sig som en lugn fotbollsfö­rälder, men säger sig samtidigt ha upplevt hetsen från andra föräldrar i sin roll som domare.

– Jag har kollegor som blivit hotade och attackerad­e. Det är ett problem. Jag tycker att man som förälder måste förstå att det är ett spel och att alla kan göra fel, säger han.

För att komma till rätta med de ilskna föräldrarn­a jobbar fotbollsfö­rbunden med utbildning, för att föräldrarn­a ska förstå att verksamhet­en utgår från ett barnperspe­ktiv.

– Vi jobbar aktivt ute i klubbarna. Det finns färdigt material som våra barn- och fotbollsut­bildare kan använda sig av. Ett antal klubbar har satt igång med det här, säger Staffan Lindmark.

Backatorp IF har under tre år deltagit i Friends-projektet Trygg idrott. Ett 20-tal fotbollsfö­reningar deltar för att skapa en trygg tillvaro för spelare, domare och ledare.

– Vi skickar ut en lista med råd via mejl och tar alltid upp den på våra föräldramö­ten. Ibland har föräldrarn­a inte varit med i föreningsl­ivet tidigare. De får läsa igenom och sedan går vi igenom den igen på nästa föräldramö­te, så att alla är uppdaterad­e på vad vi kräver och vill av våra föräldrar, säger Magnus Skoglund.

 ??  ?? NYA BUDORD. På Lillhagspa­rkens fotbollspl­aner i Göteborg har Backatorp IF:s flickor, födda 05 och 06, träning. De har
NYA BUDORD. På Lillhagspa­rkens fotbollspl­aner i Göteborg har Backatorp IF:s flickor, födda 05 och 06, träning. De har
 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG
 ?? Bild: STEFAN BERG ?? riktlinjer för hur tjejernas föräldrar förväntas uppföra sig vid träningar och matcher.
Bild: STEFAN BERG riktlinjer för hur tjejernas föräldrar förväntas uppföra sig vid träningar och matcher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden