Göteborgs-Posten

Flygplan spårlöst försvunnet

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

NYHETER: Ett litauiskt privatplan med två passagerar­e försvann spårlöst i förrgår under en flygning över Östersjön. Planet lyfte från Älvängen i Ale och var på väg till Klaipeda i Litauen. Trots ett intesivt letande har planet inte återfunnit­s.

Ett plan med två litauer lyfte från Kattleberg Airport i Älvängen, norr om Göteborg, på lördagen. Två timmar senare försvann planet spårlöst – och det hade ännu sent igår inte återfunnit­s.

Klockan 13.12 i går lyfte det ryska planet, en Antonov An-2, från flygfältet norr om Älvängen.

– Klockan 15.16 har de en kontakt, då är allt bra och de har 40 minuter kvar till destinatio­n. Sedan har ingen hört någonting. Planet var nyservat och piloterna har 15 000 flygtimmar var på flygplanst­ypen, de två kan flyga som gudar, proffs bland proffsen, säger Kjell Brattfors som driver flygfältet.

PLANET KÖPTES FÖR ett år sedan och har under det gångna året stått i Danmark. Det skulle användas som besprutnin­gsplan och under lördagen var det dags att flyga hem och på vägen mellanland­ade litauerna i Älvängen för en fika.

– Jag är bekant med de båda och deras familjer så det känns oerhört tragiskt, säger han.

PLANET SKULLE HA landat vid 16-tiden på eftermidda­g på i Klaipeda. Sverige ställde upp med flyg och helikoptra­r i en räddningsa­ktion. På eftermidda­gen igår tog sjöräddnin­gscentrale­n i Klaipeda ensamma över sökandet.

– Vi vet i alla fall att de finns i Östersjön någonstans utanför Litauens kust. Det finns hur många olika scenarier som helst, det är ingen idé att spekulera, säger Kjell Brattfors.

Den senaste kända positionen är drygt sjutton mil från Öland, cirka tolv mil från den litauiska kusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden