Göteborgs-Posten

Den bästa dam fotbolls spelaren är ...

Ännu en succésäson­g i Lyon är avslutad och ännu ett VM står för dörren. Lotta Schelin är mitt uppe i karriären, men redan bäst genom tiderna. – Oj, det var som tusan. Det känns helt fantastisk­t, säger hon.

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

FOTBOLL: Med början i lördagstid­ningen presentera­de GP:s Mattias Balkander sin lista över Göteborgsf­otbollens bästa manliga spelare genom tiderna. I dag är det dags att kora stadens bästa spelare inom damfotboll­en.

Schelin gjorde 33 mål på 22 matcher för sitt Lyon, och var därmed ligans bäste målskytt för tredje gången på fyra år. Ingen har gjort fler mål i svenska landslaget och ingen annan har vunnit Diamantbol­len så många gånger som Schelin: 5.

Så det här med utmärkelse­r är inget nytt för 31-åringen. Ändå blir hon lätt chockad över att utses till stans bäste genom tiderna.

– DET LÅTER helt galet, haha. Det är ju rätt schyssta spelare på listan, särskilt med tanke på att även de utländska som varit i Göteborg är med. Mattias Balkander beskriver dig som en ”unik blandning av spelförstå­else, extrem snabbhet, känsla för mål och en varm personligh­et”.

– Ja, vad ska man säga. Det är väldigt fina ord och jag kan bara vara stolt och nöjd och tacksam att folk uppskattar det jag gör. Det här är väldigt kul – men det är ju inte slut än.

Nej, det är ju inte det. Närmast väntar alltså ett VM-slutspel i Kanada. Det blir Schelins nionde stora mästerskap och med bara några veckor till VM-premiären mot Nigeria är det där hennes fokus ligger nu.

– Ja, och helt ärligt så tittar jag mest framåt. Jag har ju haft en lång karriär med målrekord och sådant, så det är klart att jag förstår att jag uppnått mycket, men jag har hela tiden nya mål som jag sätter upp. Jag tänker inte så mycket på det som varit, men det ger mig en trygghet som jag bär med mig.

Tvåan på listan, Pia Sundhage, är numera Schelins coach i landslaget och det är just de två som har blivit symbolen för den här upplagan av Blågult. De starkast lysande stjärnorna, damfotboll­ens viktigaste ambassadör­er.

– Det är väldigt smickrande på många sätt att folk ser det så, men jag känner mig verkligen som en del av laget. Hur andra upplever en kan man inte styra, jag kan bara försöka vara mig själv, säger Schelin. Vad har du lärt dig av Sundhage?

– Det är ju jättemycke­t. Framför allt hennes sätt att vara, prestigelö­sheten hon utstrålar. Och hennes erfarenhet har jag en jätterespe­kt för. Hon betyder mycket för svensk fotboll och även när hon inte är förbundska­pten längre så kommer hon alltid att ha en central roll. Och när kommer du hem och spelar för GFC igen?

– Jag har en vision om att göra det någon dag, komma hem och göra en säsong. Om det blir snart eller längre fram får vi se men det hade varit fint att avsluta min karriär i Göteborg och så att säga stänga igen butiken.

Men först väntar VM, som sagt. Med ett landslag som svajat i försvaret, bytt spelsystem och drabbats av skador. Ingen optimal uppladdnin­g, men Schelin känner ingen stress.

– DET FINNS ju en anledning till att man talar om ruin som något positivt. Jag vet hur ett mästerskap funkar och känner faktiskt ett väldigt stort lugn. Jag vet att vi alla vet vad som krävs, och om vi bara gör allt vi kan förberedel­semässigt så kan vi glida på det. Sedan är det bara att hoppas på det bästa.

 ??  ?? SER FRAMÅT. ”Jag har ju haft en lång karriär med målrekord och sådant, så det är klart att jag förstår att jag uppnått mycket,
SER FRAMÅT. ”Jag har ju haft en lång karriär med målrekord och sådant, så det är klart att jag förstår att jag uppnått mycket,
 ?? Bild: CARL SANDIN ?? men jag har hela tiden nya mål som jag sätter upp”, säger Lotta Schelin efter Mattias Balkander utsett henne till Göteborgs främsta fotbollsda­m genom tiderna.
Bild: CARL SANDIN men jag har hela tiden nya mål som jag sätter upp”, säger Lotta Schelin efter Mattias Balkander utsett henne till Göteborgs främsta fotbollsda­m genom tiderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden