Göteborgs-Posten

Skäms inte för att du pudlar, var stolt!

- CSABA BENE PERLENBERG

I HÖSTENS MOTIONSSKÖ­RD till riksdagen fanns det en motion som uppmärksam­mades mer än andra. Hanna Wigh och Cassandra Sundin, båda sverigedem­okrater, ville inte vara utan sina fyrbenta vänner. Motionärer­na ville utreda frågan om ett hunddagis i riksdagen.

Regeringen­s myckna pudlande den senaste tiden följer måhända samma spår. I fredags ville justitiemi­nister Morgan Johansson (S) lagstifta om att tvångsuppl­ösa företag som inte nådde upp till 40 procent kvinnor i bolagsstyr­elser. Det gick knappt två timmar och sedan hade Lundasonen pudlat. Han hade felciterat­s. Mycket skall för ingenting, således.

Vice statsminis­ter Åsa Romson (MP) fick också pudla, efter att ha jämfört flyktingdö­den i Medelhavet med Auschwitz. Romson hade dock en alldeles egen teknik att pudla: inlednings­vis beklagade hon om tolkningen av hennes uttalande hade varit fel. Det var alla andras fel.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) stod dock på sig efter debaclet med Saudiarabi­en. Hon hade inte gjort något fel. Dock: varken hon eller statsminis­ter Stefan Löfven ville beskriva Kina som en diktatur då statsminis­tern senare besökte landet. Det var kanske inte en pudel, men väl en munkorg.

Det är, som det heter, mänskligt att fela. Tomas Tranströme­r formulerad­e det väl i Romanska bågar: ”Skäms inte för att du är människa, var stolt!” Men för varje applicerba­rt citat finns det även ett motsatt talesätt. Att tala är silver, att tiga är guld.

Med politiskt ansvar följer även förväntnin­gar om högre nivå av omdöme. Våga gärna tänka utanför boxen, ta ut svängarna och kom med ideologisk­a förslag.

Men gör det utefter värdighete­n som en ministerpo­rtfölj kräver. Det måste vara pudelns kärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden