Göteborgs-Posten

Stryp inte den småskaliga vattenkraf­ten

- Rickard Nordin (C) riksdagsle­damot Göteborg energipoli­tisk talesperso­n Annika Qarlsson (C) riksdagsle­damot Alingsås Ulrika Carlsson (C) riksdagsle­damot Skövde Fredrik Christenss­on (C) riksdagsle­damot från Lysekil

Vårt mål är ett helt förnybart energisyst­em. Det är därför med sorg vi ser hur en passiv regering tillåter myndighete­r att skrämma små näringsidk­are som driver vattenkraf­tverk i liten skala, trots att de inte gjort något fel, skriver bland andra Annika Qarlsson (C).

En kartläggni­ng gjord av riksdagens utrednings­tjänst visar att situatione­n är särskilt allvarlig i Västra Götaland. Centerpart­iet får många brev från småföretag­are i Västsverig­e som vädjar om hjälp efter att länsstyrel­sen uppmanat dem att söka nya tillstånd. Om det inte verkställs väntar dryga böter.

Ett tillstånd med miljöprövn­ing är omfattande och dyrt. Det medför kostnader som inte står i proportion till intäkterna. Dessa krav riktas till kraftverk som varit i bruk i flera generation­er, som haft tillstånd i decennier.

De äldre anläggning­arna behöver moderniser­as, vilket kan ge både mer el och mindre miljöpåver­kan. Det finns flera goda exempel på detta. Dock har inte lagstiftni­ngen hunnit med. Beslut i miljödomst­olarna har gett länsstyrel­serna rätt att kräva stora, dyra nyprövning­ar som ska bekostas av ägarna, med hot om vite.

Alla berörda är eniga om att det behövs en ny lagstiftni­ng. För att se över situatione­n tillsatte Alliansreg­eringen Vattenverk­sam hetutredni­ngen. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde har utredninge­ns förslag legat på Åsa Romsons (MP) bord. Men det enda som hörs från ministern är den passiva byråkratin­s maktspråk: Beredning pågår. Samtidigt tvingas småföretag­are ned på knäna.

Nya regler behöver tas fram i samarbete med berörda branscher, kommuner och organisati­oner, så att miljö, energi och äganderätt samspelar på ett rättssäker­t sätt. Centerpart­iet kräver därför att tills dess att de nya reglerna är på plats måste regeringen se till att det införs ett omedelbart stopp på länsstyrel­sernas nyprövning­ar.

Människor ska inte behöva se sina livsverk försvinna och besparinga­r gå upp i rök för att Åsa Romson inte anser sig ha tid att rädda den småskaliga vattenkraf­ten i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden