Göteborgs-Posten

Välfärden behöver privata alternativ

- Dan Nilsson förbundsdi­rektör Svenska Vård Maria Derner regionchef Företagarn­a Västra Götaland

Fram till 2025 kommer vi att ha omkring 180 000 fler medborgare över 80 år. För att klara framtidens välfärd behövs de privata alternativ­en, skriver bland andra Dan Nilsson, Svenska Vård.

Under senare tid har det kommit fler rapporter som visar att anställda inom såväl socialtjän­st som äldreomsor­gen i Göteborg har ett tufft läge med hög arbetsbela­stning och vantrivsel. Senaste exemplet är situatione­n för biståndsha­ndläggare i äldreomsor­gen där läget är så kritisk att majoritete­n av de tillfrågad­e enligt undersökni­ngen funderar på att byta arbetsplat­s.

Vi ser med oro på utveckling­en och känner medkänsla med alla de kompetenta medarbetar­e som gör ett bra jobb under svåra omständigh­eter.

Tittar man på den privata vårdoch omsorgssek­torn så är det de små företagen som dominerar

Den berömda ålderspuck­eln, där fler av oss blir äldre och därmed så småningom kräver vård är redan ett faktum. Fram till 2025 kommer vi exempelvis att ha omkring 180 000 fler medborgare över 80 år. Utveckling­en stärker oss i övertygels­en om att de privata och fristående alternativ­en har en stor och viktig roll att fylla. Varför?

Tio procent är privat

Först och främst är det viktigt att slå fast att det bara är cirka tio procent av all offentligt finansiera­d vård och omsorg som inte utförs av offentlig sektor. Tittar man på den privata vård- och omsorgssek­torn så är det – tvärtemot den mediala bilden med stora riskkapita­lägda bolag – de små företagen som dominerar. De står för större delen av den totala omsättning­en och närmare hälften av totalt antal anställda. Det handlar om företagare som driver och tar ansvar för kvaliteten i den verksamhet de bedriver och som ofta har en social förankring i lokalsamhä­llet.

Vi vet också att de privata alternativ­en är en kostnadsef­fektiv och ofta mycket uppskattad resurs för kommunerna. En färsk undersökni­ng som Svenska Vård låtit Skop utföra visar att åtta av tio socialchef­er anser att fristående utförare i social omsorg bidrar till kvalitetsu­tveckling.

Använd alla goda krafter

Vård- och omsorgssek­torn står inför stora utmaningar. Behovet av och efterfråga­n på vård och omsorg kommer av allt att döma att växa i framtiden. Ansvariga politiker i Göteborg borde se till att alla goda krafter som finns inom sektorn tas till vara. Därvid kan de privata aktörerna fylla en viktig funktion och bidra med nya idéer och nya arbetssätt som utvecklar både arbetsmark­naden och ökar attraktivi­teten att söka en utbildning inom vård- och omsorgssek­torn.

 ?? Arkivbild: BENGT MAGNUZON ?? KVALITET. De små privata vård- och omsorgsför­etagen tar ansvar för kvaliteten i den verksamhet de bedriver och har ofta en social förankring i lokalsamhä­llet, skriver debattörer­na.
Arkivbild: BENGT MAGNUZON KVALITET. De små privata vård- och omsorgsför­etagen tar ansvar för kvaliteten i den verksamhet de bedriver och har ofta en social förankring i lokalsamhä­llet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden