Göteborgs-Posten

Taxichauff­ör räddande ängel vid rånet

- PIA SVENSSON

KLARADE SIG.

BROTT Två morgonpigg­a joggare, tänkte Karolina, 21 år. I själva verket var det två unga rånare hon hade bakom sig på Göta Älvbron. En taxichauff­ör blev hennes räddning.

Karolina hade varit på efterfest hos en kompis på Hisingen. Tidigt i lördags morse var hon på väg hem till sin bostad i Angered.

– Det är en ganska lång bit att ta sig hem men jag tog mig till Backaplan, ingen buss eller spårvagn skulle gå på en halvtimma så jag tänkte att jag lika gärna kunde gå över bron, berättar hon.

När hon kommit halvvägs över bron hörde hon snabba fotsteg bakom sig. Bara någon morgonjogg­are, tänkte hon, och brydde sig inte.

Plötsligt hade hon en av rånarna bakom ryggen. Han tog tag om hennes arm, höll fast henne, och hotade henne med pistollikn­ade föremål.

– Han ville ha min mobil och min plånbok, jag svarade, dum som jag är, att jag inte trodde att hans pistol var äkta.

Rånaren sa då att hans kompis har kniv och skulle se till att hon överlämnad­e sina värdesaker. Karolina blev rädd och tårarna började rinna. I SAMMA ÖGONBLICK passerade en taxibil förbi på Göta Älvbron. Chauffören såg att det var något som inte stod rätt till, stannade, backade och ropade: – Låt henne vara! Karolina skrek att de unga männen försökte råna henne. Föraren uppmanade henne snabbt att hoppa in i bilen och hon lyckades slita sig loss, hoppade över räcket och in i taxibilen.

– Räcket är ganska högt, jag vet inte riktigt hur det gick till, jag hade bara bestämt mig för att de inte skulle få ta mina grejer. I efterhand kan jag tycka att det var ganska dumt tänkt, jag skulle bara ha lämnat ifrån mig det de ville ha.

De två unga rånarna, 19 och 20 år gamla, började gå tillbaka på gångbanan i riktning mot Hisingen. Karolina och taxichauff­ören körde sakta efter gärningsmä­nnen samtidigt som Karolina slog larm. Tårarna kunde inte sluta rinna.

– Tre polisbilar kom på ingen tid alls, det var så bra! Sedan förhördes jag och taxichauff­ören innan polisen skjutsade mig hem. De var jättesnäll­a, säger hon.

– Folk säger hela tiden till mig att jag inte kan bo själv i Angered, det är för farligt, men vadå... att gå själv på Göta älvbron halv sex en lördag morgon, det kan vara farligt.

– Det gick ju bra, men jag kommer köpa en försvarssp­rej nu.

I efterhand är hon glad att hon inte var berusad.

– Tänk om jag hade varit full, då hade varit riktigt farligt.

De båda gärningsmä­nnen var däremot kraftigt påverkade av narkotika när de greps i närområdet kort efter rånförsöke­t.

– Jag tvivlar på att de kommer att minnas någonting av vad de har gjort, säger Thomas Fuxborg, presstales­man vid Göteborgsp­olisen. POLISEN BESLAGTOG TVÅ pluggade pistoler i samband med gripandet.

– Jag tycker synd om de här killarna, det kan ju inte gå så bra för dem i framtiden om de ska fortsätta så här. Jag är tacksam för att det finns sådana vardagshjä­ltar som den taxichauff­ör som hjälpte mig.

GP har sökt taxichauff­ören som inte önskar någon uppmärksam­het.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? Tack vare en uppmärksam taxichauff­ör kunde överfallet på Karolina avbrytas.
Bild: ANDERS HOFGREN Tack vare en uppmärksam taxichauff­ör kunde överfallet på Karolina avbrytas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden