Göteborgs-Posten

SD ett ”acceptabel­t parti”

- PATRICK STANELIUS

POLITIK De rekordhöga siffrorna för Sverigedem­okraterna i den senaste Sifomätnin­gen visar på att det inte längre är förenat med ett stigma att visa sympati för partiet, menar statsvetar­en Li Bennich-Björkman.

Sverigedem­okraterna når sin högsta nivå hittills – 14,7 procent – i den senaste Sifomätnin­gen. Den senaste tidens konflikter inom partiet, som till stor del öppet ägt rum i medierna, verkar inte ha påverkat sympatiern­a. Snarare är det mer accepterat än någonsin tidigare att medge stöd för SD, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunsk­ap vid Uppsala universite­t.

– Jag tror att SD nu slagit igenom som ett parti som man kan säga att man stödjer. Det var svårare tidigare, men det har väldigt mycket att göra med att de fick så starkt genomslag i valet. Man kommer kanske kunna se ännu högre siffror för dem framöver. DET ÄR OCKSÅ tydligt att de övriga partierna nu tvingas ta upp frågor som är viktiga för SD på sin egen agenda.

”Man kommer kanske kunna se ännu högre siffror för dem framöver”

LI BENNICH-BJÖRKMAN,

statsvetar­e

– Någonting ganska radikalt har hänt. En hel del väljare ser att det finns problem med integratio­nspolitike­n och flertalet partier måste tala om de frågorna, som är SD:s frågor, säger Li Bennich-Björkman. SOCIALDEMO­KRATERNA noteras för en fortsatt nedgång i Sifo-undersökni­ngen, även om ändringen inte är statistisk­t säkerställ­d. Partiet har noterat nedgångar i Sifos undersökni­ngar sedan i januari – från 29,7 till 25,9 procent. Socialdemo­kraternas partisekre­terare Carin Jämtin säger att hon förstår att folk oroar sig för frågor som skola och arbetsmark­nad, men att de viktiga förändring­arna som S gick till val på finns i regeringen­s nyligen presentera­de vårbudget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden