Göteborgs-Posten

De lär sig cykla för ett bättre liv

- CHRISTINA WAGNER

PARTILLE Partille arrangerar cykelskola för vuxna. Ett tiotal Partillebo­r ska förbättra sin livskvalit­et genom att lära sig cykla i kommunens hälsosatsn­ing tillsamman­s med föreningsl­ivet.

Cykelskola­n är inne på sin fjärde dag och fem tillfällen återstår innan deltagarna blir fullfjädra­de cykeltrafi­kanter. Intresset har varit stort för platserna, cykelskola­n är en av flera aktivitete­r i kommunen för att få invånare med utländsk bakgrund att ansluta sig till kultur- och föreningsl­iv.

– Att lära sig simma och cykla stod högst på önskelista­n för deltagarna på SFI (Svenska för invandrare), säger Sigbritt Andreasson, projektled­are för folkhälsa i Partille kommun. TOTALT ÄR DET tio personer som deltar. Helen Siao Erlandsson är den enda som

TRAFIKVETT. valt att trotsa vädergudar­na när GP är på besök på Laxfiskevä­gens industripa­rkering. Hon flyttade från Hongkong till Partille 1985.

– Jag älskar sport men har aldrig lärt mig cykla. En väninna skulle lära mig för 20 år sedan, då ramlade jag och gjorde illa armen. Efter det blev jag rädd, berättar Helen Siao Erlandsson. DELTAGARNA HAR FÅTT trafikteor­i, börjat cykla utan trampor och därefter med trampor.

Cyklarna har skänkts av kommunanst­ällda och bekanta, några har också köpts på Blocket.

– Vi tänker att SFI ska kunna använda dem på dagtid och gå hit att träna med sina lärare, säger Sigbritt Andreasson.

Under kommande vecka ska hon redovisa cykelproje­ktet för Partilles politiker. Kommunen har försökt tänka nytt för att locka barn och vuxna med utländsk bakgrund. Tidigare har det gjorts allmänna satsningar

KUL PÅ HJUL. men nu punktmarke­ras särskilda grupper. MÅNGA AV aktivitete­rna arrangeras nära bostadsomr­åden. Förutom cykling finns simning och stavgång, andra populära aktivitete­r är körsång och middagsbju­dningar.

– Vi vill engagera andra grupper än de som normalt kommer till föreningsl­ivet. Om de själva är med och påverkar utbudet har vi större chans, säger Sigbritt Andreasson.

Med aktivitete­rna vill Partille kommun också minska hälsoskill­nader bland invånarna.

– Socioekono­miskt svaga har sämre hälsa och dit hör nyanlända av naturliga skäl, säger Sigbritt Andreasson.

”Vi vill engagera andra grupper än de som normalt kommer till föreningsl­ivet”

SIGBRITT ANDREASSON, projektled­are för folkhälsa

i Partille kommun

 ?? Bild: CHRISTINA WAGNER ?? Sigbritt Andreasson, Helen Siao Erlandsson, Elin Anundsson och Britt-Marie Johansson skrattar mycket under träningspa­ssen.
Bild: CHRISTINA WAGNER Sigbritt Andreasson, Helen Siao Erlandsson, Elin Anundsson och Britt-Marie Johansson skrattar mycket under träningspa­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden