Göteborgs-Posten

Konkurrens­verket utreder kommunen

-

AVTAL Konkurrens­verket utreder om Göteborgs kommun har skänkt tre miljoner kronor till byggbolage­t Sefa vid byggandet av Göteborgs Nya Arena vid Kviberg.

Det var den 4 juni 2012 som byggbolage­t Sefa, nuvarande Serneke, och Göteborgs kommun ingick ett avtal om att bygga Göteborgs Nya arena på Kviberg. I avtalet ingick att marken skulle saneras, på grund av att den var förorenad av bland annat bly från ett gammalt skjutfält. I avtalet friskriver sig kommunen allt ansvar för samtliga fel eller brister avseende markens fysiska egenskaper.

I avtalet står att exploatöre­n, alltså Sefa, ansvarar för all hantering av förorenade schaktmass­or och att ”samtliga kostnader belastar exploatöre­n”. Avtalet är underteckn­at av Ola Serneke, grundare och vd på Sefa, och fastighets­nämndens ordförande Ulf Kamne (MP). ETT HALVÅR SENARE, den 17 december, skrivs ett tilläggsav­tal. Anledninge­n är att mängden förorenade massor blev betydligt större än vad som först var beräknat. Samt att de massor som kommunen sanerat hade visat sig behöva ytterligar­e sanering. Det avtalet är underteckn­at av Ola Serneke och Martin Öbo, biträdande direktör på fastighets­kontoret.

Enligt tilläggsav­talet minskar då kommunen det så kallade exploateri­ngsbidrage­t från fem miljoner till två miljoner kronor. De här är två omständigh­eter som nu fått Konkurrens­verket och juristen Axel Asp, som håller i ärendet, att reagera.

– När jag tittade på genomföran­deoch tilläggsav­talet visade det sig att det finns en friskrivni­ngsklausul i båda avtalen. Om friskrivni­ngen avser samma mark kan sänkningen av exploateri­ngsbidrage­t betyda att man gjort en eftergift. Därför har vi bett kommunen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden