Göteborgs-Posten

”Vi har gjort enligt avtal”

- PETER SUNDBERG

BYGGE Kommunen sänkte exploateri­ngsavgifte­n med tre miljoner kronor och upphandlad­e inte marksaneri­ngen. Enligt byggbolage­t har allt gjorts enligt avtal.

I det tilläggsav­tal som skrevs 2012 mellan kommunen och byggbolage­t Sefa, nuvarande Serneke, sänktes exploateri­ngsavgifte­n med tre miljoner kronor. Avtalet är signerat av Martin Öbo, biträdande direktör på fastighets­kontoret.

Fastighets­nämnden godkände tilläggsav­talet.

I såväl grundavtal­et som tilläggsav­talet friskriver sig kommunen ansvar, byggbolage­t Serneke ska stå för kostnadern­a. Trots det minskas exploateri­ngsavgifte­n med tre miljoner kronor med hänvisning till ökningen av de förorenade massorna.

– Exploateri­ngsavgifte­n minskade från fem till två miljoner ja, skälet var att det var betydande mer förorenade massor än vad vi var överens om, säger Martin Öbo.

Enligt nämndproto­kollet uppskattad­es de förorenade jordmassor­na till 17 000 ton. När saneringen var klar visade det sig att det handlade om 47 000 ton.

– Det fanns en hel del markförore­ningar i backen som man var tvungen att ta hand om, säger Martin Öbo. NÄR DET FÖRSTA avtalet skrevs var Ulf Kamne (MP) ny i fastighets­nämnden. Han minns inte varför marksaneri­ngen ingick i entreprena­den eller varför man satte exploateri­ngsbidrage­t till fem miljoner kronor eller varför det minskade till två miljoner.

– Det kan vara så att vi missat regler, och det kan hända. Men det är inte så att vi har tagit genvägar medvetet i det här ärendet, säger Kamne.

Ola Serneke, vd på byggbolage­t Serneke, svarar på GP:s frågor via mejl.

– Affären är gjord precis som alla andra markförsäl­jningar och markförsäl­jningar lyder inte under LOU. Kommunen har svarat Konkurrens­verket i frågan och där står det klart och tydligt vad som gäller.

När GP vill ha utförligar­e svar kring sänkningen av exploateri­ngsbidrage­t blir svaret:

– Vi har gjort allt enligt avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden