Göteborgs-Posten

BILDER AV NY RWANDA: JEAN-BAPTISTE MPUGIRE VILL VISA PÅ FÖRSONINGE­N

Från fasansfull­a skildringa­r av folkmordet till färgspraka­nde bilder av vardagsliv­et, i det som kallats ett konstmirak­el. Drygt 20 år efter det att närmare en miljon människor dödades har en vibrerande konstscen uppstått i Rwanda.

-

VILL VISA DET GODA.

– Min bild av det nya Rwanda, alla tillsamman­s.

Jean Baptiste Mpugire förklarar kvinnans Mona-Lisa-leende på målningen han just avslutat. Ett fundersamt men belåtet meterhögt ansikte mot en mosaik av stiliserad­e figurer.

– Hon är så glad och nöjd när hon ser alla dessa människor som har blandats huller om buller, både hutuer och tutsier.

Jean-Baptiste Mpugire har bildat skola med sitt sätt att åskådliggö­ra folkmyllre­t i huvudstade­n Kigali. Men bilderna har en djupare symbolik.

– Min uppgift som konstnär är att arbeta för gemenskap, visa på försoninge­n, att vi kunnat bygga ett nytt land.

Han målar aldrig hemma utan på Ivuka, ett konstnärsc­entrum belamrat med tavlor för försäljnin­g, färgburkar och stafflier. Här finns högar av återvinnin­gsmaterial, skulpturer av ståltråd, trasiga plåtburkar och ölflaskor. I ett hörn övar en grupp pojkar på traditione­lla danser. IVUKA STARTADES 2005 av en ung multi-artist som ville skapa en kombinatio­n av allaktivit­etshus och konstutbil­dning.

– När min bror drog igång Ivuka blev han överväldig­ad av all den talang som plötsligt dök upp, säger Charles Kiziro.

Han hade tidigare ett välbetalt jobb för en amerikansk säkerhetsf­irma i Mellanöste­rn men övertalade­s av sin bror att komma hem och ta över som Ivukas administra­tive chef. Sedan dess har Charles Kiziro och Ivuka blivit en motor i det som kallats Rwandas konstmirak­el.

Efter folkmordet våren 1994 har Rwandas återuppbyg­gnad, föga överraskan­de, handlat om att få landet att fungera igen. Teknik, ekonomi och infrastruk­tur har prioritera­ts. Kulturlive­t har främst bestått av försök att återskapa gammalt hantverk, lokala musiker och enstaka gästande band från grannlande­t Kongo-Kinshasa. På senare år man även satsat på traditione­ll dans och musik, inte

 ??  ?? Jean Baptiste Mpugire, tidigare självlärd elektriker, rörmokare och bilmekanik­er, ser det som sin
Jean Baptiste Mpugire, tidigare självlärd elektriker, rörmokare och bilmekanik­er, ser det som sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden