Göteborgs-Posten

Många döda i striden om Palmyra

- NATHALIE BESÈR HENRIK SAMUELSSON

SYRIEN Nästan 300 personer har dödats i striderna om Palmyra i centrala Syrien. Islamiska statens offensiv mot världsarve­t Palmyra uppges nu vara avvärjd av regimtrogn­a styrkor.

Striderna har rasat dag och natt under flera dygn, strax norr om de historiska lämningarn­a i den syriska öknen. Enligt Londonbase­rade Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) ska nära 300 människor ha dödats; 123 regimtrogn­a, 115 IS-stridande och 57 civila.

Regimen har tidigare meddelat att de syriska styrkorna ska ha tryckt tillbaka IS från Palmyra, även kallat ”Sandens Venedig”.

Det ursinniga inbördeskr­iget i Syrien har redan förstört stora delar av historiska Aleppo, som beskrivits som den äldsta kontinuerl­igt bebodda staden i världen. Basaren är i ruiner och minareten från 700-talsmoskén har raserats av strider och flygräder.

IS visade världen i irakiska Nimrud att gruppen medvetet vill förstöra historiska lämningar. Inför en chockad omvärld hackade de sönder ovärderlig­a assyriska lämningar med hänvisning­ar till att det skulle handla om avgudadyrk­an. Gruppen har också grävt efter artefakter i den antika hellenisti­ska staden Dura Europos i Syrien för att sälja det som hittas.

Oron är därför mycket stor för att IS kommer att förstöra de ovärderlig­a lämningarn­a i Palmyra om den skulle ta kontrollen över området. MEN CHEFEN FÖR Syriens departemen­t för fornlämnin­gar, Mamum Abd al-Karim, lät i går mer optimistis­k.

– Vi har goda nyheter i dag, det känns mycket bättre, sade han till nyhetsbyrå­n AFP, och berättade att han har kontakt med manskapet i Palmyra varje halvtimme.

Enligt al-Karim har IS nu pressats tillbaka från de norra utkanterna av Tadmur, som den moderna staden Palmyra också kallas.

När jihadiströ­relsen i lördags var på offensiven befarade han att de ”kommer att förstöra allt om de tar sig in” i Palmyra.

Unesco uppmanade då FN:s säkerhetsr­åd att agera för att rädda ett av Mellanöste­rns viktigaste historiska arv. MINST FYRA AV Islamiska statens ledare har också dödats i en amerikansk militärope­ration i nordöstra Syrien, tillsamman­s med 28 stridande.

– Den amerikansk­a operatione­n har dödat 32 av IS medlemmar, bland dem fyra ledare, inklusive oljeansvar­ige Abu Sayyaf, vice försvarsmi­nister och en kommunikat­ionschef, säger Rami Abd al-Rahman, ansvarig för SOHR i London, till AFP.

Att Abu Sayyaf dödats offentligg­jordes i lördags, men att ytterligar­e tre ledare och 28 stridande skulle ha dödats är ny informatio­n.

Insatsen genomförde­s i provinsen Dayr al-Zawr och enligt amerikansk­a säkerhetsk­ällor ska de ha lärt sig mycket av operatione­n när det gäller IS taktik och metod.

– Vi har nu mer informatio­n om hur IS opererar, kommunicer­ar och tjänar sina pengar, säger en källa till CNN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden